Problemen in Hengelo

In Hengelo wordt momenteel gewerkt aan twee grote ontwikkelingslocaties voor bedrijfsmatig onroerend goed, maar probleemloos gaat dat zeker niet. Zo verloopt het uitgifte tempo van het nieuwe bedrijventerrein Westermaat Campus te langzaam.

In Hengelo wordt momenteel gewerkt aan twee grote ontwikkelingslocaties voor bedrijfsmatig onroerend goed, maar probleemloos gaat dat zeker niet. Zo verloopt het uitgifte tempo van het nieuwe bedrijventerrein Westermaat Campus te langzaam.

Het gebied is 28 hectare groot waarvan ongeveer 20 hectare uitgeefbaar met een looptijd tot 2010 en wordt ontwikkeld in een pps-constructie door de gemeente en AM Vastgoed. Ruim 90.000 m2 van het terrein mag worden bebouwd met kantoor- en bedrijfsgebouwen. Sinds de start van de gronduitgifte in 2002 is slechts een kavel uitgegeven van 6000 m2. Dat ligt ver onder de jaarlijks benodigde uitgifte van 3 hectare per jaar waarmee een positieve exploitatie behaald kan worden. De gemeente is bovendien somber over een toename van de gronduitgifte omdat er op de korte termijn nog geen nieuwe vestigers in zicht zijn.
Volgens onderzoeksbureau Stec, dat zocht naar de redenen voor de stagnerende uitgifte, is de economische tegenwind daar uiteraard één van. Maar belangrijker is de eis dat de bedrijven vernieuwend moeten zijn, en dan met name in de industriële sector. Die vestigingseis sluit bedrijven uit die niet kennisgebonden of initiërend zijn. Stec heeft berekend dat Westermaat Campus hierdoor maar de helft van de potentiële vraag van 10 tot 16 hectare heeft kunnen uitgeven, dus vijf tot acht hectare. Gezien de nog uit te geven 20 hectare overweegt het gemeentebestuur nu de eis van vernieuwing te versoepelen.
Het tweede grootschalige project in Hengelo is Hart van Zuid, met een oppervlakte van 50 hectare een van de grootste binnenstedelijke herstructureringsoperaties van Nederland. Het gebied bij het station wordt momenteel in beslag genomen door de bedrijven Stork en Dikkers. Hengelo wil, in samenwerking met de ontwikkelaars Van Wijnen en Heijmans IBC, het gebied echter transformeren tot wonen, werken, leisure en onderwijs. Hier staat ook het Community College van ROC Oost-Nederland gepland.
De ontwikkeling van Hart van Zuid gaat echter ook niet van een leien dakje. Wel hebben de partijen onlangs de overeenkomst voor de grondaankoop van Stork getekend, maar Heijmans, vanaf het begin betrokken bij het project, heeft niet getekend. Deze ontwikkelaar had nog wat financiële vragen bij deal, waarop de gemeente en Van Wijnen toen maar alleen de overeenkomst hebben getekend. Heijmans lijkt daar echter niet gelukkig mee te zijn.
Ook is het financiële plaatje van Hart van Zuid nog niet rond. De gemeente had gerekend op overheidssubsidies, die echter maar mondjesmaat binnenstromen. Vooral het rijk laat het afweten: zo was Hart van Zuid in de race voor gelden uit het budget investeringen ruimtelijke kwaliteit (BIRK) van het ministerie van VROM, maar is de aanvraag geweigerd omdat het project niet financieel sluitend is. De gemeente probeert nu via het lobby-circuit van de provincie alsnog voet aan de grond te krijgen in Den Haag.