Den Haag krikt woningproductie fors op

De gemeente Den Haag gaat het woningbouwprogramma de komende jaren belangrijk intensiveren. Dit is noodzakelijk om de verwachte groei naar meer ruim 600.000 - en mogelijk zelfs 660.00 - inwoners mogelijk te maken.

Dat blijkt uit de Agenda Ruimte voor de Stad die vandaag door het voltallige college van B & W is gepresenteerd. Probleem voor de stad is dat zij niet kan uitbreiden en de groei van wonen en werken op het bestaande grondgebied moet worden gerealiseerd.
Den Haag is een groeistad. De afgelopen tien jaar is het inwonerstal gestegen van 480.000 naar 524.000 nu. In 2040 zal de stad volgens de ramingen tussen 570.000 en 660.000 bewoners tellen. In de nota wordt beschreven hoe de stad zich met deze groei in het vooruitzicht, aantrekkelijk wil maken als woon-, werk- en recreëerlocatie. De stad wil de inwoners een gevarieerd aanbod van woningen kunnen aanbieden en meer werkgelegenheid aantrekken. Daarnaast wil de stad haar internationale karakter versterken, ter ondersteuning van de voor de stad zeer belangrijke toeristische sector in de stad en voor haar aantrekkelijkheid als vestigingslocaties voor internationale organisatie en bedrijven.

Overkapping Utrechtsebaan
Een van de plannen die in 2017 tot aanbesteding moet leiden, is het overkappen van een deel van de Utrechtsebaan bij de Grotius Plaats. Op de overkapping komt een nieuw stadsplein. De gemeente gaat met marktpartijen in gesprek voor de ontwikkeling van de zones rondom het nieuwe plein.
De overkapping van de Utrechtsebaan is een traject waar al eerder over is nagedacht maar dat in de begroting 2017 nu daadwerkelijk is voorzien voor wat betreft de planologische voorbereiding ervan. Een voordeel van overkapping is tevens dat de CO2 uitstoot van de A12 hierdoor wordt verminderd waardoor woningbouw mogelijk is.

2500 woningen per jaar
De woningbouwambities moeten een jaarlijkse toename van ongeveer 4000 inwoners per jaar opvangen. Daarbij zal het aantal eenpersoonshuishoudens flink toenemen. De stad wil daarom bestaande woningbouwprogramma’s intensiveren en de ontwikkeling van nieuwe versnellen. De komende tien jaar is een woningproductie nodig van 2000 tot 2500 woningen per jaar. In de periode tot 2025 gaat het om een benodigde plancapaciteit van 25.000 woningen. De huidige plancapaciteit van 18.000 stuks is daarom volstrekt onvoldoende. Tot 2040 wil de gemeente planologische ruimte reserveren voor in totaal 50.000 woningen.
Intensivering zal plaatsvinden in de stadsdelen Binnenstad, Central Innovation District (rond CS), Binckhorst, Kustzone en Westlandse zoom.

Transformatie
Een deel van de behoefte aan woningen kan worden gerealiseerd via transformatie van kantoren. In 2015 is voor een volume van 93.000 m² vergunningen verleend voor kantorentransformatie, inclusief sloop. Er is in 2015 voor bijna 140.000 m² daadwerkelijk met transformatieingrepen gestart. Voor 2016 wordt voor meer dan 250.000 m² aan aanvragen verwacht. De verwachting is dat transformatiemogelijkheden na dit jaar weer afnemen en de vraag naar nieuwe kantoorruimte toeneemt.

Central Innovation District
Het Central Innovation District moet een nieuwe kern worden voor wonen en werken. In de Agenda Ruimte voor de Stad zet het college hier zwaar op in. In de directe omgeving rond het CS wil de gemeente kennis, talent en ondernemerschap op het gebied van kennisintensieve sectoren op een overzichtelijke locatie bij elkaar brengen. Met het aantrekken van kennisintensieve bedrijven en talent beoogt de stad niet te concurreren met andere steden in het land. Ze richt zich namelijk op sectoren die al in de stad gevestigd zijn, met name security, energie, food (vanwege de nabijheid van het Westland) en creatieve sectoren.

Binckhorst
Een andere grote ambitie van de stad is om van de nu verpauperde Binckhorst een levendige stadswijk te maken die naadloos samengeklonken wordt met het centrum van Den Haag. Dat bevindt zich nu in het stadium van het uitwerken van stedenbouwkundige plannen. ‘Als je in de Binckhorst woont of werkt, heb je straks echt het idee dat je in de binnenstad leeft’, aldus wethouder Boudewijn Revis.
De nota spreekt zich ook uit voor de vergroting van de bereikbaarheid van de stad, onder andere door het doortrekken van de Rotterdamse metro, via de Binckhorst en CS naar Scheveningen.