Den Haag start in 2017 80 vastgoedprojecten

De gemeente Den Haag heeft ongeveer 80 projecten in voorbereiding en behandeling die moeten leiden tot uitgifte van door de gemeente bouwrijp gemaakte gronden.

Dit blijkt uit de begroting 2017 – 2020 die het college van B&W dinsdagavond aan de gemeenteraad heeft aangeboden. De gemeente investeert volgend jaar ruim € 100 miljoen in een sterkere economie en meer werkgelegenheid. Dit is nodig, omdat de werkloosheid in Den Haag nog steeds te hoog is. Daarnaast kan de gemeente de woonlasten laag houden. In de begroting 2017-2020 gaat de meeste aandacht naar de groei van de economie en de werkgelegenheid in de stad.

Op het gebied van ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling wordt in 2017 een groot aantal zaken opgestart. Het college van B&W verwacht dat er volgend jaar vergunningen voor ruim 3.000 woningen worden uitgegeven. In de internationale Zone wordt een begin gemaakt met de transformatie van de leegstand rond het Verhulstplein tot een ‘woonplein’. De eerste kantoorgebouwen worden gesloopt om plaats te maken voor de ontwikkelingen van Verhulstplein 23-25 en het Verhulstplein 14-17. Voor beide projecten wordt in 2017 de eerste paal geslagen. De Kosovo Rechtbank komt in het oude Europol-gebouw aan de Raamweg 47. Dit gebouw wordt daarvoor gerenoveerd en uitgebreid. In het gebied rond het World Forum begint naar verwachting de herontwikkeling van de Toren van Oud en de bijbehorende begane grond tot circa 36 short-stay appartementen.

In Kijkduin Bad wordt in 2017 door de ontwikkelaars gestart met de ontwikkeling van de eerste fase van het Deltaplein met ca. 90 woningen. In totaal zal de ontwikkeling uit drie fasen bestaan. Het gehele winkelcentrum wordt vernieuwd en uitgebreid, onder de winkels wordt een grote openbare parkeergarage gemaakt. Op de winkels worden woningen gerealiseerd, waaronder ook huurwoningen. De verbouwing en de nieuwbouw van het Atlantic hotel zal ook in 2017 worden gestart. Naast de uitbreiding van het hotel worden ook daar appartementen gerealiseerd in zowel huur als koop.

In Haagse Hout werkt de gemeente verder aan de ontwikkeling in het gebied CS Oost (oa Renovatie KB complex, tijdelijke huisvesting Eerste en Tweede Kamer in het ministerie van Buitenlandse Zaken). Het eerste project dat naar verwachting tot realisatie komt is de bouw van woningen en een hotel op de Grotiusplaats en de gedeeltelijke overkluizing van de Utrechtsebaan.

Naar verwachting start in 2017 de bouw op de Monarch-kavel. Op deze voormalige kantorenlocatie bouwt projectontwikkelaar Provast circa 250 woningen, met op de begane grond commerciële ruimten.

Op de locatie van het voormalige ROC Mondriaan aan de Haverkamp in Mariahoeve bouwt Staedion 40 sociale huurwoningen. In 2016 zal het actiegebied worden aangewezen, gevolgd door een bestemmingsplanwijziging/uitgebreide WABO procedure in 2017.

De ontwikkelaar van het NS-terrein aan de Boekweitkamp verwacht in 2016 te starten met de realisatie van circa 80 woningen; de bouw gaat in 2017 door.

De nieuwe eigenaar van het voormalige Rijksgebouw Juliana van Stolberglaan 149 verwacht in 2017 te starten met de bouw van 145 appartementen op deze plek. Verder is in 2017 in Bezuidenhout-Oost de start van fase 2 van de vernieuwing van de riolering en de herinrichting van de openbare ruimte. Daarbij pakken we ook de knelpunten op het gebied van parkeren aan.

Rond station Den Haag Centraal vindt in 2017 een groot aantal activiteiten plaats om deze belangrijke entree van de stad nieuwe allure te geven. Na de oplevering van de fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein start de bovengrondse nieuwbouw op het plein. Hier komen circa 35.000 m2 woonruimte en 2.000 m2 commerciële voorzieningen. Het Koningin Julianaplein, nu versteend en onaantrekkelijk, wordt zo een stadsentree met de allure die past bij Den Haag.

Het voormalige ministerie van Justitie en de kavel van de theatergebouwen aan het Spuiplein worden opnieuw ontwikkeld tot een aantrekkelijk stuk van de stad. De belangrijkste blikvanger is het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex (OCC), het nieuwe onderkomen van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum. Verder is er in het toekomstige Spuikwartier ruimte voor wonen, detailhandel en horeca. In 2017 is de bouw van het OCC in volle gang. Daarnaast start in 2017 de bouw van de eerste fase van het commerciële programma in het gebied. Het gaat om de nieuwe toren tussen het OCC en de getransformeerde ministeries met een hotel, woningen en detailhandel.

Het gebouw Lange Voorhout 102 (Amerikaanse Ambassade) wordt in 2017 overgedragen aan de gemeente. De aanbestedingsprocedure wordt afgerond en de verbouwing begint. Deze verbouwing zal bijdragen aan de beoogde nieuwe functie van het gebouw tot een museum en hotel.

Uit de stukken van de begroting blijkt dat particulieren en de vastgoedeigenaar plannen hebben voor het inmiddels 11 jaar leegstaande pand Grote Markt, hoek Boekhorststraat, de vroegere Kwantum-hal. Het pand wordt verbouwd tot een horecagelegenheid met plek voor een koffie-fiets-drive-inn en restaurant op de begane grond, business to business vergaderruimten op de eerste en tweede etage en een dakterras met een cocktailbar en uitzicht op de Grote Markt. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om in de zomer van 2017 open te gaan.

Dit jaar verleent de gemeente naar verwachting de vergunning voor de bouw van een multiplex-bioscoop in deelplan 26 in Leidschenveen-Ypenburg. De bouw van de bioscoop staat op de rol voor 2017.

Om de stad nog aantrekkelijker te maken, geeft de gemeente meer geld uit aan bijvoorbeeld het mooier maken van de openbare ruimte. Ook wordt geïnvesteerd in de sectoren vrede en recht, cybersecurity en toerisme waarin meer banen mogelijk zijn: nieuwe bedrijven worden aangetrokken en startende bedrijven met vernieuwende ideeën krijgen meer kansen. De gemeente gaat het komende jaar in gesprek met bewoners, instellingen en bedrijven over de duurzame groei van Den Haag op de langere termijn.