Rijk: ‘Geen aanvaardbare biedingen’ op Willem Witsenplein

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de verkoop van het kantoorgebouw aan het Willem Witsenplein 6 (voormalige huisvesting Octrooiraad) stilgelegd omdat er ‘geen aanvaardbare biedingen’ op het object zijn uitgebracht.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft de verkoop van het kantoorgebouw aan het Willem Witsenplein 6 (voormalige huisvesting Octrooiraad) stilgelegd omdat er ‘geen aanvaardbare biedingen’ op het object zijn uitgebracht.

De verkoopprocedure van het object werd eind mei dit jaar door het Rijk gestart. Naar verluidt is er één bieding van circa € 1,8 mln uitgebracht op het ruim 14.000 m² grote gebouw, door particuliere belegger Jovi Investments (familie Verploegen). Jovi timmert de afgelopen jaren in Den Haag aan de weg met de aankoop van een hele reeks leegstaande panden, vaak tegen zeer lage prijzen. Kantoorruimte in die panden wordt vervolgens tegen zeer lage prijzen verhuurd, wat voor sommige eindgebruikers aantrekkelijk is.

Andere partijen waaronder naar verluidt BAM hebben wel naar het gebouw gekeken, maar uiteindelijk geen bieding uitgebracht. ‘Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het Willem Witsenplein 6 te Den Haag niet gegund in de openbare verkoop bij inschrijving. Er zijn geen aanvaardbare biedingen op het object uitgebracht’, zo is te lezen op de website biedboek.nl van het Rijksvastgoedbedrijf. Per vierkante meter komt de afgewezen bieding van Jovi neer op zo’n € 128 per m².

Henk Jagersma, IVBN-voorzitter en directievoorzitter van Syntrus Achmea Real Estate & Finance uitte afgelopen dinsdag tijdens het jaarlijkse Vastgoedsymposium van JLL openlijk kritiek op de wijze waarop het Rijk zijn overtollige vastgoed tracht te verkopen, en refereerde daarbij aan de verkoop van het Willem Witsenplein. De wijze waarop het Rijk nu het verkoopproces heeft ingericht leidt tot zeer lage biedingen, procedures die moeten worden overgedaan en opnieuw vertraging, zo zei Jagersma: ‘Bij de overheid heerst een cultuur van angst, waarbij men wordt afgerekend op fouten, niet op resultaten.’

Het Willem Witsenplein is niet het enige object waarbij de verkoop moeizaam verloopt. Zo is ook de verkoop van een 20.000 m² grote kantoortoren (voormalige vestiging belastingdienst) aan de Steenvoordelaan 370 te Rijswijk niet doorgegaan. ‘De openbare inschrijving heeft niet geleid tot het gewenste resultaat, er zijn geen marktconforme biedingen uitgebracht’, zo staat op biedboek.nl.

In de markt is te beluisteren dat een verkoopproces zoals bij het Willem Witsenplein veel beter was verlopen en tot fors hogere biedingen had geleid als het Rijksvastgoedbedrijf de verkoop veel beter had voorbereid en via een tender een beperkt aantal serieuze partijen had uitgenodigd. Belangstelling voor de locatie is er zeker wel: Het gebouw is gelegen in de gewilde woonwijk Benoordenhout. In de nabijheid van het gebouw liggen diverse voorzieningen (restaurants, cafés, winkels, etc.), met name in de Van Hoytemastraat. Zowel stand als ligging worden door het Rijksvastgoedbedrijf zelf als ‘zeer goed’ beoordeeld.

In de markt wordt erop gewezen dat de verkoop van het nabij gelegen pand Oostduinlaan 2 van de Duitse belegger SEB laat zien dat een betere inrichting van het verkoopproces leidt tot fors hogere biedingen. Het ruim 10.000 m² grote gebouw, dat leegstaat, wordt door SEB verkocht. SEB investeert fors in het in kaart brengen van de mogelijkheden van het gebouw en presenteert dat aan potentiële kopers. Dat leidt tot biedingen die veel hoger zijn dan de omgerekend € 128 per m² voor het Willem Witsenplein. Fakton zou SEB adviseren.

De verwachting is dat het stilleggen van de verkoop van het Willem Witsenplein en Steenvoordelaan invloed zal hebben op de wijze waarop het Rijk de verkoop van andere prominente objecten zal inrichten. Een veel betere voorbereiding en intensievere ‘sondering’ in de markt over de mogelijkheden lijken daarbij belangrijke ingrediënten. Het Rijksvastgoedbedrijf staat pas aan het begin van een aanzienlijke opgave: zo wordt de verkoop verwacht van de voormalige ministeries Sociale Zaken (60.000 m², Anna van Hannoverstraat), Buitenlandse Zaken (83.000 m², Bezuidenhoutseweg) en Verkeer en Waterstaat (27.400 m², Plesmanweg).