Zuidas presteert bovenmaats

AMSTERDAM - De Amsterdamse kantoorlocatie Zuidas laat een bovenmaatse prestatie zien voor wat betreft opname. Terwijl de opnamevolumes in heel Nederland laag blijven, stijgt de opname op de Zuidas.

AMSTERDAM - De Amsterdamse kantoorlocatie Zuidas laat een bovenmaatse prestatie zien voor wat betreft opname. Terwijl de opnamevolumes in heel Nederland laag blijven, stijgt de opname op de Zuidas.

Dit blijkt uit de Zuidas Kantorenmonitor van Jones Lang LaSalle. Het opnamevolume op de Amsterdamse Zuidas bedroeg in de eerste zes maanden van 2013 circa 18.300 m², dit is ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 11.600 m² gedurende dezelfde periode.
In de eerste zes maanden van 2013 is er in Nederland voor circa 388.000 m² kantoorruimte opgenomen door gebruikers. Dit is het laagste opnamevolume van de afgelopen tien jaar gedurende dezelfde periode.

Ook het kantorenaanbod op de Zuidas staat haaks op het landelijke beeld. Het huidige kantorenaanbod in Nederland, circa 7,24 mln m², ligt bijna 10% boven het vijfjarig gemiddelde aanbod van circa 6,6 mln m².
Het kantorenaanbod op de Amsterdamse Zuidas bedroeg medio 2013 circa 55.100 m², ruim 26% onder het vijfjarig gemiddelde van 74.600 m².

Het verschil in actueel leegstandspercentage is eveneens groot. Op de Amsterdamse Zuidas bedraagt het huidige leegstandspercentage circa 8,5% tegen een gemiddelde leegstand in Nederland van circa 14,8%.

De interesse van internationale kantoorgebruikers blijft groot op de Zuidas. Zo tekende South Stream Transport onlangs een huurcontract voor circa 4200 m² voor haar nieuwe Europese hoofdkantoor in kantoorgebouw UN Studio. CRH, marktleider in constructiematerialen voor de bouwsector, tekende een huurcontract voor 1600 m² kantoorruimte voor haar nieuwe regionale hoofdkantoor in kantoorgebouw The Rock.
Ook de interesse van buitenlandse beleggers voor de Zuidas blijft groot. Zo vonden er in het eerste halfjaar van 2013 twee grote beleggingstransacties plaats. Het Duitse Union Investment kocht het nog te bouwen hoofdkantoor van AkzoNobel voor circa € 82 mln en het in Luxemburg gevestigde Victory Advisors kocht kantoorgebouw Atruim aan de Strawinskylaan voor naar verluidt bijna € 100 mln.

Sander van Winterswijk, head of leasing offices van Jones Lang LaSalle: 'Uniek voor Nederland is dat op de Zuidas schaarste aan het ontstaan is door de beperkte realisatie van nieuwbouw. Dit uit zich nu al in dalende incentives en als gevolg daarvan een stijgende effectieve huurprijs.'