Zeewolde stemt voor

De gemeenteraad van Zeewolde heeft voor de wijziging van het bestemmingsplan gekozen waardoor een stap is gezet richting de bouw van een giga-datacentrum voor Facebook.

Gebruiker wordt officieel dan Meta, het moederbedrijf van Facebook. De beslissing is omstreden onder meer vanwege het hoge energieverbruik van het datacentrum, het ruimtebeslag en de grondprijs die de gemeente Zeewolde rekent. Die kan volgens sommigen vele malen hoger zijn dan de gemeente nu voor ogen heeft.

De raad stemde voor de bestemmingsplanwijziging, onder meer vanwege werkgelegenheid, de beloften iets te doen met restwarmte en lokaal te investeren. 

Meta heeft echter nog maar de helft van de benodigde grond in handen. Zo'n 80 hectare is nog in handen van het Rijksvastgoedbedrijf. Die heeft aanvullende voorwaarden gesteld voor verkoop. In het onlangs gepresenteerde regeerakoord is opgenomen dat hyperscale-datacenters een 'onevenredig groot beslag' leggen op beschikbare duurzame energie. De coalitiepartijen vinden daarom dat er landelijk beleid moet komen, met strenge criteria voor het verlenen van vergunningen. 

Onduidelijk is bovendien hoe de beslissing van de Hoge Raad over Didam uitwerking zou kunnen hebben op het gunningsproces van de gemeente. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat gemeenten niet één op één gronddeals mogen doen, maar alles en iedereen een eerlijke kans moet bieden. Deze casus in Zeewolde speelde echter eerder dan dat de Hoge Raad zijn uitspraak deed. In elk geval heeft zich in Zeewolde inmiddels een andere koper voor de grond aangediend: coöperatie Land van Ons.