Xior ontwikkelt nog eens in Vaals

Studentenhuisvester Xior heeft grond voor de ontwikkeling van 400 studentenwoningen verworven in Vaals.

Het gaat om een perceel grond met een grondoppervlakte van ca. 10.140 m², gelegen aan de Selzerbeeklaan 21 te Vaals in Nederland vlakbij het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland, met het oog op de ontwikkeling van een gloednieuwe studentenresidentie. Vaals is een populaire studentenstad die zich voornamelijk richt op de groeiende studentenpopulatie aan de Duitse universiteit van Aken maar gelegen is nét over de grens in Nederland. Dankzij deze unieke ligging aan de grens, kunnen studenten uit Duitsland vlakbij de universiteit wonen en ook gebruik maken van de voordelen van het Nederlandse huursubsidiesysteem. 

Nederland blijft een bijzonder aantrekkelijke markt voor Xior om in te investeren door het blijvend tekort aan studentenkamers, dat alleen nog maar verder zal toenemen als gevolg van een stijgende studentenpopulatie die door de Brexit nog een extra impuls kreeg. In alle Nederlandse studentensteden lopen de wachtlijsten op en zijn er weinig tot geen kamers meer beschikbaar, terwijl de aanvragen blijven binnenlopen.

Dit project ligt vlak aan de reeds operationele residentie Katzensprung, een residentie met in totaal 461 studentenkamers die door Xior werd verworven in juni 2020. Deze transactie zal het totale aantal Xior-units in Vaals naar ca. 870 doen stijgen. De twee residenties liggen op nog geen kilometer van elkaar, waardoor Xior haar lokale aanwezigheid bijna kan verdubbelen op een zeer kostenefficiënte manier en schaalvoordelen kan realiseren.

Dit nieuw project betreft de eigen ontwikkeling van een studentencomplex van in totaal ca. 15.000 m² bvo bestaande uit ca. 400 units (voornamelijk studio’s en een aantal appartementen voor young professionals) waarbij alle hedendaags comfort zal worden voorzien. Naast de studentenkamers zullen er ook diverse gemeenschappelijke ruimtes, een kantoorruimte en een commerciële ruimte voorzien worden. Door te opteren voor een mix van studenten en young professionals verbreedt Xior haar bereik en beantwoordt ze bijkomend de vraag van jonge afgestudeerden en personeel van het universitair ziekenhuis te Aken, die ook op zoek zijn naar betaalbare huisvesting. De totale investeringswaarde bedraagt ca. € 35 mln en doordat dit een eigen ontwikkeling betreft, zal een verwacht bruto aanvangsrendement van ca. 7% gerealiseerd kunnen worden.

De aankoop van de grond vindt plaats onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een definitieve en onherroepelijke bestemmingswijziging én omgevingsvergunning (beide ondersteund door de gemeente Vaals) die beiden uiterlijk verwacht worden in Q4 2022, waarna de ontwikkeling kan starten en het project uiterlijk kan worden opgeleverd in Q3 2024, tijdig voor het academiejaar 2024-2025.