Woontoren met penthouse van 1000 m²

De nieuwe woontoren Onyx in Eindhoven zal bestaan uit 134 woningen, waaronder een penthouse met zwembad van bijna 1000 m².

De voorbereidingen zijn al enige tijd zichtbaar aan de Mathildelaan. In de oksel van het onlangs getransformeerde complex Lighting, naast het Art Hotel, verrijst volgend jaar Onyx: een nieuwe woontoren van 84 meter hoog. In het gebouw komen 134 woningen. De bovenste lagen zijn gereserveerd voor hetk penthouse met zwembad. Het gebouw wordt, net als de andere gebouwen aan het nieuwe Victoriapark, ontwikkeld door Foolen & Reijs Vastgoed.

De hoogte in
De bouw van Onyx past naadloos in de plannen van de gemeente Eindhoven: ‘verdichten en de hoogte in’, was in 2015 immers de conclusie van de nieuwjaarspeech van burgemeester Van Gijssel. De hoogte van Onyx sluit goed aan bij de andere hoogbouw in Eindhoven, zoals de nabijgelegen Regent en de Admirant. De kroon van het gebouw wordt uitgelicht, om het verband met het Philips-verleden van het terrein te benadrukken.

Contrast met Lighting
Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw is verantwoordelijk voor het ontwerp. De verticale belijning van diepe neggen in baksteen vormt een contrast met de lichte gevel van Lighting. De hoge plint in natuursteen en de bijzondere kroon dragen bij aan een elegante uitstraling.

Het gebouw dankt zijn naam aan het lichtdoorlatende kwarts Onyx, dat ook te zien zal zijn in een 6 meter hoge wand bij de entree.

Architect Paul Diederen: “Gebouw Onyx verwijst in vorm en materialen zowel naar het verleden als ook naar de toekomst van de plek. De toren markeert de start van een nieuwe generatie hoogbouw voor de verdichtingsopgave van de stad Eindhoven.”

VolkerWessels
De uitvoering is in handen van Stam + De Koning Vastgoed & Bouw (onderdeel van VolkerWessels). Het afgelopen jaar waren zij, eveneens in opdracht van Foolen & Reijs, ook verantwoordelijk voor de razendsnelle transformatie van het oude hoofdkantoor van Philips Lighting tot een wooncomplex met 616 appartementen. De bouwtijd voor Onyx bedraagt naar verwachting een kleine twee jaar.

Toekomstplannen Victoriapark
Het voormalige Lighting-terrein van 3,3 ha verandert stap voor stap in het Victoriapark. Naast de bouw van Onyx, bouwt Stam + De Koning tegelijk woongebouw Gaagle in de andere oksel van Lighting. Dit kleinere woongebouw, gelegen op de hoek van de Mathildelaan en de Gagelstraat, wordt 5 lagen hoog en omvat 47 huurappartementen en een commerciële ruimte.

In de toekomst wordt aan de noordzijde op het voormalige Lighting-terrein nog een woontoren gebouwd en wordt het LAC-gebouw gesloopt om meer plaats te maken voor een groen park in het hart van de stad. De plannen hiervoor zijn nog in ontwikkeling. Groenvoorzieningen rondom de gebouwen worden gefaseerd aangelegd en ontworpen door de landschapsarchitecten van Buro Lubbers.