Winkelleegstand in grote steden meeste toegenomen

De winkelleegstand is landelijk met 1% gestegen naar 7,7%. Vooral in de centra van grote steden is de leegstand fors toegenomen. Het zijn vooral zelfstandige winkeliers die hun winkels sluiten. 

Dit blijkt uit onderzoek van Locatus. Na een aantal jaren van herstel, is de leegstand weer bijna terug bij de piek (7,5%) in 2015.

Begin 2019 stond 6,7% van de winkelmeters leeg, eind van het jaar was dat 7,7%. Deels komt dit door de sluiting van Hudson’s Bay. De sluiting van deze filialen zorgde voor 0,2% extra leegstand, zo berekende Locatus.

De 7,7% gaat dan alleen over de winkelleegstand (detailhandel). De leegstand als percentage van de totale retailvoorraad (dus inclusief horeca en diensten) bedraagt 8,0%.

De oorzaken zijn te vinden in de sluiting van winkels, de stagnerende opname door horeca en de terugvallende transformatie van lege winkelpanden. 

In 2019 sloten 40% meer winkels hun deuren, op het totale winkelbestand komt dat uit op 3%. Winkels sluiten omdat ketens hun vestigingen tegen het licht houden en besluiten dat ze met minder toe kunnen en door faillissementen. Grootste oorzaak voor de winkelsluitingen is echter het grote aantal zelfstandige winkeliers dat hun winkel gesloten heeft. Op 2767 winkels die hun deuren gesloten hebben, waren de zelfstandigen voor bijna 2000 winkelsluitingen verantwoordelijk.

De leegstand heeft het afgelopen jaar harder toegeslagen in de centra van de grote steden dan elders. De leegstand lag daar in 2018 met 5,8% onder het landelijk gemiddelde. Maar in 2019 lieten deze winkelgebieden echter de grootste stijging in leegstand zien. Met een leegstand van 7,3% ligt de leegstand in deze centra nu op het landelijke gemiddelde.