Willy Ambergen: “Afschrijven vastgoed levert belastingvoordeel op”

UTRECHT - Een belegger die fiscaal verlies maakt door de afwaardering van zijn vastgoed, kan belastinggeld terugkrijgen van de fiscus. De teruggave betreft de reeds gedurende het jaar betaalde voorlopige aanslagen, maar ook de over de afgelopen drie jaar betaalde belastingen kunnen bij een forse afwaardering teruggevraagd worden. Dat zegt Willie Ambergen, vastgoed fiscalist van CMS Derks Star Busmann, in reactie op de mening van Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ

UTRECHT - Een belegger die fiscaal verlies maakt door de afwaardering van zijn vastgoed, kan belastinggeld terugkrijgen van de fiscus. De teruggave betreft de reeds gedurende het jaar betaalde voorlopige aanslagen, maar ook de over de afgelopen drie jaar betaalde belastingen kunnen bij een forse afwaardering teruggevraagd worden.
Dat zegt Willie Ambergen, vastgoed fiscalist van CMS Derks Star Busmann, in reactie op de mening van Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ


Deze verklaarde deze week dat de sleutel van de huidige leegstandsproblematiek op de kantorenmarkt in het afwaarderen van niet meer te verhuren panden ligt. DTZ zegt dat dit voor ongeveer 6,5 mln m2 kantoorruimte het geval is.
Ambergen: “Tot enkele jaren gelden kon er vrijelijk fiscaal afgeschreven worden op vastgoed. Gedurende circa 30 jaar kon steeds 3% van de opstalwaarde ten laste van de fiscale winst worden gebracht. Veel onderbouwing was er in de praktijk niet nodig om deze afschrijvingen te mogen opvoeren. In 2007 werd het tarief voor de vennootschapsbelasting verlaagd tot 25,5%. Deze tariefsverlaging is voor een belangrijk deel betaald door de vastgoedwereld: de fiscale afschrijving op vastgoed werd namelijk geslachtofferd. Op beleggingsvastgoed mag sindsdien alleen maar afgeschreven worden tot de WOZ-waarde. Voor vastgoed dat binnen een bedrijf gebruikt wordt zijn de afschrijvingen beperkt tot de helft van de WOZ-waarde.”
Er is echter een ander faciliteit die in deze tijd wel nuttig is, aldus Ambergen. Als een ondernemer meent dat zijn vastgoed veel minder waard is dan de fiscale boekwaarde, dan mag hij zijn vastgoed in beginsel afwaarderen op de lagere marktwaarde. Deze mogelijkheid om af te waarderen staat nog steeds volledig overeind. De mogelijkheid om vastgoed af te waarderen is dus niet gestopt in 2007, dit wordt ok door de Belastingdienst erkent.
Ambergen: “Een pand moeten afwaarderen is niet leuk, maar een forse belastingteruggave is dan wel een doekje voor het bloeden dat opgeraapt kan worden. Een lastige bespreking met de bankier over de loan to value ratio kan bovendien verzacht worden indien een belastingteruggave ingezet kan worden om de financiële lasten van de belegger te verminderen.”
Volgens Ambergen is het daarom ook van belang dat de vastgoedeigenaar de jaarlijkse WOZ-waarderingsronde goed in de gaten houdt. De WOZ-aanslag 2011 zal gebaseerd moeten zijn op de waarde in het economisch verkeer per 1 januari 2009. Rond die datum was de financiële- en ook de vastgoedcrisis al in alle heftigheid uitgebroken. Mocht een ondernemer menen dat de gemeentelijke WOZ-taxatie te hoog is uitgevallen, bijvoorbeeld omdat zijn vastgoed lange tijd leeg zal blijven staan, dan loont het de moeite om een bezwaarschrift tegen de WOZ aanslag in te dienen.
Willie Ambergen maakt sinds 1 januari 2011 deel uit van het team van columnisten in PropertyNL Magazine. In het komende nummer verschijnt de eerste column van zijn kantoorgenoot Frank Leyendeckers. De eerste bijdrage van Willie Ambergen wordt gepubliceerd in de jubileumeditie die op 1 februari wordt gepresenteerd op het jubileumcongres van PropertyNL.