Waarom de crème de la crème van Nederland toch naar de Mipim gaat

De afgelopen week werd in Cannes de Mipim gehouden voor naar inschatting minder dan 100 Nederlanders. Volgens Cor van Zadelhoff was zijn lunch/borrel op het dakterras aan de beroemde Croissette belangrijker voor Nederlanders dan de Mipim. De hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk, probeert uit te leggen waarom de Nederlandse thuisblijvers ongelijk hebben.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

Veel publieke en private vastgoedorganisaties zijn al jaren in dubio: wel of niet naar de Mipim in Cannes? Hoge toegangsprijzen voor een aantal stands in een kelder. Het Palais des Festivals was een vlag die in het verleden de lading niet dekte: het gebouw camoufleerde nauwelijks dat het vroeger een parkeergarage was. Nu is dat beter, en met de weinige standhouders kon de kelder helemaal dicht. Het geheim van de Mipim is altijd de combinatie geweest van de veelal Angelsaksische top van vastgoedbeleggers (institutioneel én particulier) met wereldwijde ontwikkelaars en steden.

Hét uitstapje voor de Britten
Nederlanders komen niet voor Lille of BNP, maar voor het hart van de financiële wereld, Londen. Voor de top van Brits vastgoed was Cannes in maart altijd hét uitstapje. Reed Midem zal er alles aan moeten doen om dat te behouden, want Expo München heeft zeker voor veel Nederlanders het voordeel van de twijfel: zakelijk beter te verantwoorden.
Mipim had voor corona stands van Holland Metropole en partijen zoals BPD en Redevco. Van die drie is alleen de laatste overgebleven. Redevco toonde op de Mipim als showcase een project in België (het overigens zeer bijzondere zonnepanelencentrum Project Solar).
Op de beurs werd nog wel met trots Royal Dutch Mint in Houten getoond, maar dat was omdat architect Wilma Wastiau met een stand daar de hand in had gehad. Het wordt ontwikkeld door het Belgische Heylen, geen Nederlander. Belgen waren er in relatief grote getale. Zij winnen op internationaal gebied terrein op de Hollanders, die hun Randstad steeds minder lijken uit komen.

Awards
De awards die ook dit keer zijn toegekend, zijn een afspiegeling van de landen die in de lead zijn. Culture & sports, healthcare, hotels & resorts, mixed use, refurbished, residential, shopping, urban, futura: allemaal categorieën waarop Nederland of Nederlandse partijen nu niet meer scoren. Alleen in logistiek tellen we wat mee, dankzij Prologis en de Belg Heylen met zijn project in Houten.
Nu valt er op die awards wat af te dingen. Niet zo sterk is dat de hoofdaward dit keer naar Gecina ging, terwijl de ceo van Gecina, Méka Brunel, ook voorzitter is van de jury. Maar misschien lijkt dat toch wat op natrappen, nu Nederland niet in de prijzen viel. Bovendien moet worden vermeld dat Marco Hekman als enige Nederlander in de jury zit, al was dat niet vanwege Nederland, maar in zijn hoedanigheid van president continental Europe van CBRE. Ook zitten in de jury zitten beroemdheden zoals Serge Fautré, tegenwoordig de ceo van AG. Hekman en Fautré zijn geen mensen die hun mening wijzigen voor een feestje in Cannes.

Boost op het terras
Op de beurs gebeurde het voor Nederland niet, maar daarom was het evenement niet mislukt. De beursfondsen, entrepreneurs en financieel experts uit Nederland kwamen allemaal naar het dakterras van Cor van Zadelhoff en hadden bijna zonder uitzondering de beurs van hun leven. Er zijn zeker vijf transacties die binnenkort gemeld kunnen worden. Ze zijn misschien niet allemaal uitgevonden op dat terras, maar hebben er toch een boost gekregen.
Van Zadelhoff mag dan officieel al 30 jaar geen makelaar meer zijn, het lukt hem nog steeds om alle grote vastgoedspelers bij elkaar te brengen. Dat ontlokte een zure Nederlander dan weer de opmerking dat het schrijnend is dat we in Nederland afhankelijk zijn van iemand van Zadelhoffs leeftijd om zoiets te organiseren. Zo ziet hij dat zelf echter niet: hij heeft zijn bedrijf in de goede handen gelegd van ex-McKinsey Maarten Feilzer, de nieuwe, van G&S overgenomen Martine Gründemann en cfo Bart Bruggeman en faciliteert graag het vastgoed.
Woningontwikkelaar Jan Wieger van der Linden liet het niet op zich zitten en organiseerde nog een vervolgbijeenkomst voor vastgoedentrepreneurs. Zo had elke vastgoedprofessional weer baat bij Cannes.