Waarderingskamer voorspelt lichte stijging WOZ-waarden in 2025

De WOZ-waarden van woningen zullen in 2025 2,5% tot 4,5% hoger zijn dan dit jaar, zo verwacht Waarderingskamer.

Die verwachting werd uitgesproken bij de presentatie van de ‘Staat van de WOZ 2024’, waarin zij de huidige stand van de uitvoering van de Wet WOZ en de belangrijkste ontwikkelingen in het WOZ-domein toelicht. Ook dit jaar was slechts sprake van een beperkte stijging (2,8%). Dat is volgens de Waarderingskamer één van de redenen waarom dit jaar veel minder mensen bezwaar hebben gemaakt tegen de WOZ-waarde van hun woning (3,9 % vergeleken met 7,2 % vorig jaar rond dezelfde tijd). Ten opzichte van 2023 is er nu in 2024 sprake van een bijna halvering van het aantal ingediende bezwaren. In het jaar 2023 werden er juist uitzonderlijk veel WOZ-bezwaren ingediend.

De Waarderingskamer kijkt vooruit naar verdere verbeteringen in het WOZ-proces. Er wordt gewerkt aan een uitgebreider en toegankelijker WOZ-taxatieverslag, dat vanaf 2026 voor alle belanghebbenden beschikbaar zal zijn. Daarnaast wordt er meer ingezet op informeel contact met belanghebbenden.

Ook niet-woningen worden door de gemeente getaxeerd. In 2024 zal de Waarderingskamer extra aandacht besteden aan de WOZ-waarden van niet-woningen, met name waar het gaat om kantoren en agrarische objecten.

img
Redacteur
Profiel