Vier panden failliet Van der Reijd gaan onder de hamer

ZWOLLE - Drie kantoorpanden en een hotel van de Zwolse Van der Reijd Groep worden binnenkort executoriaal geveild. Het gaat ondermeer om het Sandton hotel tegenover het station in Zwolle en een kantoor van Ernst & Young in Leeuwarden.

ZWOLLE - Drie kantoorpanden en een hotel van de Zwolse Van der Reijd Groep worden binnenkort executoriaal geveild. Het gaat ondermeer om het Sandton hotel tegenover het station in Zwolle en een kantoor van Ernst & Young in Leeuwarden.

Van der Reijd was tot 2008 een van de grootste vastgoedondernemers in Zwolle. De groep was actief in makelaardij, vastgoedbeleggingen, bouw en projectontwikkeling. Begin maart werd Van der Reijd Makelaars failliet verklaard. Het bedrijf had volgens De Stentor het faillissement zelf aangevraagd.

Het monumentale Hopmanshuis aan het Rodetorenplein, waar de onderneming gevestigd was, werd vorig jaar al op last van de Belastingdienst leeggehaald voor een executieveiling van de inventaris.

In 2013 viel ook het doek voor Benjamin Vakantieparken, eveneens een dochteronderneming van de Van der Reijd groep. Dit faillissement was volgens De Stentor aangevraagd door Onis Vastgoed, een projectontwikkelaar uit Rijssen die onder andere met Reggeborgh het Van der Valk hotel in Utrecht ontwikkelt.

Ook oprichter Joël Eliab van der Reijd is door de rechtbank persoonlijk failliet verklaard.

In 2011 waren er al voortekenen dat het niet goed ging met zijn vastgoedonderneming. De gemeente Zwolle besloot toen tot sloop over te gaan van de volautomatische parkeergarage die Van der Reijd jaren eerder gestart was. Hij wist deze innovatieve duurzame garage nooit af te bouwen door de financiële problemen.

Woensdag 16 april gaan twee monumentale villa's in Zwolle onder de hamer; het Sandton hotel met restaurant aan de Stationsweg 9, schuin tegenover het station, en de verhuurde kantoorvilla Huize Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel 2. Exploitatiemaatschappij Veenwijck betaalde in 2006 een bedrag van € 3,5 mln voor Huize Eekhout.

Op dinsdag 22 april wordt de gedeeltelijk verhuurde kantoorvilla Haersma State aan Stationsweg 64 in Drachten geveild. Vastgoed Zwolle Monumenten kocht het hotel in Zwolle en dit pand in 2007 samen voor € 5,9 mln, blijkt uit het Kadaster. Ook op 22 april gaat een verhuurd kantoorpand aan Van der Nootstraat 2 in Leeuwarden onder de hamer. Dit in 2001 opgeleverde gebouw nabij Leeuwarden WTC heeft een omvang van 2250 m² bvo en heeft de Raad voor Rechtsbijstand en Ernst & Young als huurders.

De ondernemingen die volgens het Kadaster eigenaar zijn van de te veilen panden zijn allen gelieerd aan Van der Reijd en staan ook op Rodetorenplein ingeschreven. Het kantoorgebouw in Leeuwarden bij het WTC staat op naam van de vrouw van Joël Eliab van der Reijd.

De executieveiling wordt verricht door Trip Advocaten & Notarissen uit Leeuwarden.