Vesteda koopt 180 woningen in Wonderwoods

Vesteda koopt ongeveer 180 huurwoningen in het project Wonderwoods in het centrum van Utrecht. Vesteda heeft hiervoor een voorlopige overeenkomst gesloten met het ontwikkelaarsconsortium van G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten.

Utrecht krijgt aan de Jaarbeursboulevard er met Wonderwoods een aansprekend gebouw bij. Het programma bestaat uit ongeveer 300 woningen (waarvan circa
40% koop en het overige deel huur), circa 27.000 m² bvo commerciële functies, 200 parkeerplaatsen en 2500 inpandige fietsparkeerplaatsen. De commerciële ruimte bestaat uit publieksfunctie Playlab (2), kantoor, gezonde horeca, fitness / yoga, kleinschalige winkels en educatie.

Voor de invulling van het woonprogramma heeft het consortium bestaande uit G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten (beiden onderdeel van VolkerWessels) een letter of intent getekend met woningbelegger Vesteda voor de huurwoningen. Voor een deel van deze huurwoningen introduceert het consortium Key Worker Housing, een Engels concept dat wonen voor mensen in de stad betaalbaar maakt.

Bijdrage aan samenleving
Jason Blackmore, G&S Vastgoed: "Wonen in de binnenstad wordt steeds duurder. Deze problematiek zie je ook terug in Nederland. De binnenstad is duur ten opzichte van buitenwijken en omliggende gemeenten. Het gevolg is dat er alleen in het hogere segment nog woningen beschikbaar zijn. Om alle doelgroepen te kunnen bedienen willen wij in Wonderwoods ‘Key Worker Housing' introduceren.
Utrecht kent een tekort aan middensegment huurwoningen voor mensen die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of een koopwoning. Key Worker Housing kan hier deels invulling aan geven. We spreken over een Key Worker als iemand een belangrijke bijdrage levert aan de Utrechtse samenleving, bijvoorbeeld leraren en verpleegsters.  Key Workers zijn mensen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid van onze steden. Iedereen heeft belang bij goede gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid. Mensen die in deze sector werken moeten ook in de stad op een kwalitatief goede plek kunnen wonen.”

Utrechts woonbeleid
Om in aanmerking te komen voor een Key Worker Appartement in Wonderwoods moet een huurder aan een aantal voorwaarden voldoen. De exacte invulling hiervan zullen G&S Vastgoed, KondorWessels Projecten en Vesteda de komende periode verder uitwerken, onder meer zodat het past in het Utrechtse woonbeleid, maar ook voldoet aan de huidige wet en regelgeving.

G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten denken met het introduceren van Key Worker Housing een oplossing te hebben gevonden voor de vestigingsambitie van de Gemeente Utrecht, namelijk dat er in het Beurskwartier plek is voor iedereen. Met de lancering in Wonderwoods heeft Utrecht de primeur in Nederland.

Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van 90 en 70 meter met een gevarieerde mix van wonen, werken, ontspannen en vermaak. Wonderwoods wordt op dit moment uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De architecten zijn Stefano Boeri Architetti uit Milaan en MVSA Architects.

Rekening houdend met de voorbereidingen en de planologische procedures kan in 2019 de eerste schop de grond in. Wonderwoods is in 2022 klaar.