Verwachting: record woningbeleggingen wordt overtroffen

Savills becijfert dat het woningbeleggingsvolume aan het einde van het derde kwartaal van 2016 op € 1,9 mrd staat. Waarschijnlijk wordt het totaal van € 2,85 mrd van heel 2015 dit jaar overtroffen.

Dit staat in het onderzoeksrapport ‘Spotlight: Residential property market – the Netherlands’, dat onlangs is verschenen. 

Het grootste aandeel van de woningbeleggingen is aangekocht door Nederlandse beleggers zoals Bouwfonds, Amvest, Altera, Syntrus Achmea, ASR, Woonhave en Vesteda die afgelopen jaar hun portefeuilles actief geoptimaliseerd hebben. Als gevolg van een aanhoudende druk op de markt overstijgen de waarden van beleggingsproduct de vrije verkoopwaarden aan eigenaar-bewoners. Dit gebeurde het eerst in Amsterdam maar is nu ook op andere locaties zichtbaar. Aangezien ‘the search for yield’ van beleggers onverminderd groot blijft en de fundamentals in zowel de huurwoningmarkt als de koopwoningmarkt sterk zijn, verwacht Savills een verdere compressie van de residentiële aanvangsrendementen.

In een aantal steden zoals Amsterdam en Utrecht, waar de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod, schieten de woningprijzen de lucht in. Als gevolg daarvan heeft Amsterdam het aantal nieuwe ontwikkelingen opgeschaald en streeft ernaar 50.000 nieuwe wooneenheden op te leveren in de periode 2015-2025.

Jeroen Jansen, Associate Director Research, Savills Nederland: "Aangezien het aantal nieuwe ontwikkelingen tekortschiet om in de woningvraag te voorzien, zal de kloof tussen vraag en aanbod alleen maar groter worden. Met name in de Randstad, waar sprake is van de grootste toename in huishoudens en de minste ruimte beschikbaar is.”

Bas Wilberts, hoofd van de Alternative Investments bij Savills Nederland, voegt hieraan toe: “Voor het derde jaar op rij is het beleggingsvolume in woningen ongeëvenaard hoog. Dat volume zou nog groter kunnen zijn als er meer aanbod zou zijn voor het beschikbare (internationale) kapitaal, dat door het stabiele beleggingsklimaat zijn weg probeert te vinden naar de Nederlandse markt.”

De grootste uitdagingen in de woningmarkt zijn onder meer de groei van eenpersoonshuishoudens, de vergrijzing van de bevolking, de daling van de bevolking in de perifere delen van Nederland en de betaalbaarheid, met name binnen de private huurmarkt.