Verkoopvertrouwen daalt, vertrouwen kopers stijgt juist

Het verkoopvertrouwen laat in het eerste kwartaal van 2025 een daling van 2% zien. Daarentegen is het koopvertrouwen, na een aantal stabiele kwartalen, met 1% toegenomen ten opzichte van Q4 2024, zo geeft de recente Funda Index aan.

In het eerste kwartaal van 2025 is het woningaanbod op het woonplatform flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar; met een stijging van meer dan 20% is er in het afgelopen kwartaal nieuw aanbod van 60.000 koopwoningen bijgekomen. Deze groei past in de trend die het afgelopen jaar duidelijk zichtbaar was: het aanbod lag op een hoog niveau, mede door uitponding.

Tegelijkertijd neemt ook de concurrentie onder woningzoekenden toe. Waar in het laatste kwartaal van 2024 gemiddeld 11 aanvragen per op Funda genoteerde woning werden gerapporteerd, is dat in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen naar zo’n 15 geïnteresseerden per woning. Ondanks deze toegenomen belangstelling blijft de gemiddelde verkooptermijn stabiel ten opzichte van het vorige kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden staan woningen gemiddeld korter te koop.

Woningplatform Funda publiceert ieder kwartaal de Funda Index: data waarmee het woningplatform overzicht en inzicht geeft in de woningmarkt.

Bestaande bouw favoriet

Meer woningzoekenden staan open voor nieuwbouw, maar de voorkeur blijft uitgaan naar bestaande bouw, zo blijkt uit de Index. Twee derde van de potentiële kopers geeft aan dat de bouwstijl van nieuwbouwwoningen simpelweg minder aanspreekt. Ook ziet men op tegen de extra bijkomende kosten en lange oplevertermijnen.

Bij nader onderzoek onder de verschillende leeftijdscategorieën blijkt dat de groep 55-plussers het meest openstaat voor nieuwbouw. Veertien procent van deze groep geeft aan een voorkeur voor nieuwbouw te hebben, twee keer meer dan jongere woningzoekers (tot 35 jaar) waar 7% de voorkeur geeft aan nieuwbouw. Geïnteresseerden in nieuwbouw geven aan dat duurzaamheid, het vermijden van een biedingsstrijd en meer zekerheid positief meewegen in de voorkeur voor nieuwbouw.

Overbieden blijft de norm

In de krappe woningmarkt is in het eerste kwartaal van 2025 overbieden bij zo’n 60% van de respondenten de norm, waar dit het voorgaande kwartaal nog 55% was. Desgevraagd grijpen de woningzoekenden tot 35 jaar en van 35 tot 55 jaar overbieden als belangrijkste middel aan om meer kans te maken op een woning. Bij 55-plussers wordt ‘genoegen nemen met een kleiner huis’ het meest genoemd om succesvol op de woningmarkt te zijn.

78 Procent van de respondenten geeft aan dat het nu een goed moment is om te verkopen, waarbij de huidige hoge prijzen nog steeds de belangrijkste reden zijn. Dit percentage ligt al langdurig op een hoog niveau, maar komt afgelopen kwartaal 2% lager uit dan in het laatste kwartaal van 2024.

Het koopvertrouwen liet de voorgaande drie kwartalen een stabiele, lage trend zien van 12%, en dat is in het eerste kwartaal van 2025 licht gestegen tot 13%. In het eerste kwartaal vorig jaar was het koopvertrouwen nog 17%. Potentiële kopers geven aan dat ze verwachten dat huizen alleen maar duurder worden, en daarom liever nu actief worden op de woningmarkt. Daarnaast geven doorstromers aan dat ze verwachten hun huis nu goed te kunnen verkopen.

Koopintentie

De intentie om binnen een jaar een woning te kopen is ten opzichte van het laatste kwartaal van 2024 onveranderd en staat in het eerste kwartaal van 2025 op 53%. In hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dit op 52%. De verkoopintentie is in het eerste kwartaal van 2025 licht gedaald naar 30%, ten opzichte van 31% in het laatste kwartaal van 2024. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden was de verkoopintentie met 26% aanzienlijk lager.

In het eerste kwartaal van 2025 kreeg een woning gemiddeld 15 contactaanvragen. In het voorgaande kwartaal lag dit gemiddelde op 11,5 contactaanvragen per woning. In hetzelfde kwartaal vorig jaar lag dat cijfer met 16 aanvragen per woning iets hoger.