Verkoop hotels en woningen drijver onder outperformance Nederlandse beleggingsmarkt

Europese investeringsvolumes zullen in het derde kwartaal van 2024 circa €37,1 miljard bereiken, een stijging van 15% ten opzichte van de cijfers in het derde kwartaal van 2023. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Savills. 

Het totale investeringsvolume voor 2024 komt tot dusver uit op €113,3 miljard, een stijging van 5% in vergelijking met vorig jaar.

Hoewel investeringsvolumes nog steeds onder het vijfjarig gemiddelde liggen, varieert de mate van herstel per regio. Zuid-Europa en Centraal- en Oost-Europa (COE) hebben zich als bijzonder veerkrachtig bewezen. In Zuid-Europa zullen de beleggingsvolumes naar verwachting met 11% j-o-j toenemen, terwijl de volumes in Centraal- en Oost-Europa met 16% j-o-j zijn gestegen. Van de kernmarkten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, vertoonde het Verenigd Koninkrijk een opvallende opleving, met een jaar-op-jaar stijging van 26%.

In de Nederlandse beleggingsmarkt werd zelfs een stijging van 50% genoteerd in vergelijking met vorig jaar. Deze uitzonderlijke stijging ten opzichte van het Europese cijfer is echter wel mede toe te schrijven aan de verkoop van een grote hotel- als residentiële vastgoedportefeuille. Tezamen waren deze goed voor een totaalvolume van ca. € 1 miljard in het derde kwartaal van 2024.

Renteverlaging ECB

James Burke, Director Global Cross Border Investment bij Savills, zegt: 'Europese vastgoedmarkten hebben een groei in investeringsactiviteit gerapporteerd, voornamelijk in de periode naar de zomervakantie. Deze trend werd gestimuleerd door de beslissing van de Europese Centrale Bank op 12 september om voor de tweede keer rentes te verlagen. Dit had een positief effect op het marktsentiment in de hele eurozone, met een groeiende interesse van investeerders als gevolg, ondersteund door verbeterde prijsvoorwaarden en een toenemend aantal beschikbare beleggingsobjecten op de markt.'

Savills voorziet dat het totale beleggingsvolume voor Europa aan het einde van het jaar ongeveer € 170 miljard zal bedragen, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze trend zal zich naar verwachting in 2025 voortzetten, met cijfers voor 2024 die kunnen oplopen tot 219 miljard euro, wat neerkomt op een jaar-op-jaar groei van 29%.

Mogelijke daling logistiek 

Lydia Brissy, Director of European Research bij Savills, zegt: 'Wij verwachten dat rendementen in Europa de komende zes maanden stabiel zullen blijven, met een mogelijke daling voor logistieke activa en, in mindere mate, voor retailparken. Rendementen voor winkelcentra kunnen echter licht blijven stijgen. Vanaf maart volgend jaar is de verwachting dat de stijging van eersteklas rendementen zich zal uitbreiden naar andere beleggingscategorieën in Europa.'

Laatste nieuws

Evenementen