Vastned vindt nieuwe huurder voor pand Forever21

Moderetailer Forever21 sluit haar winkel aan de Kalverstraat/Rokin in Amsterdam, bevestigt pandeigenaar Vastned. Een nieuwe huurder is inmiddels al gevonden.

Het pand waar Forever21 in zit, samen met Pull & Bear, is eigendom van VastNed. Het gebouw ligt aan Kalverstraat 11-17/Rokin 12-16 in Amsterdam. Het gebouw is geheel herontwikkeld, waardoor er ruim 6000 m² retailoppervlakte is gecreëerd.

Vastned kocht het pand in juni 2015 voor € 108 mln.

De grootste huurder is het Amerikaanse Forever21 dat hier haar Nederlandse flagship store vestigde met circa 4500 m² verdeeld over diverse verdiepingen. Pull & Bear, onderdeel van het Spaanse Inditex, huurt de naastgelegen unit met een oppervlakte van circa 1500 m², verdeeld over twee verdiepingen. Beide hebben een langjarig huurcontract.

Langlopend huurcontract
Vastned maakt de nieuwe huurder en overige details half februari bekend. De theoretische bruto-huuromzet van Forever21 levert Vastned jaarlijks € 2,7 mln op. Of de nieuwe huurder dezelfde metrage afneemt en huurprijs betaalt is nog maar de vraag. Het huurcontract van Forever21 loopt nog. Of dat contract door Forever21 wordt afgekocht is mogelijk. De retailreus heeft in het verleden eerder overwogen leningen aan te gaan om huurcontracten in onder andere de VS en Europa af te kopen. Meestal nadat Forever21 besloot minder metrage af te nemen of vestigingen te sluiten.

In 2016 vertrok Forever21 al uit België. In 2015 maakte het bedrijf bekend dat het wilde expanderen in Nederland, maar het heeft sinds die aankondiging geen nieuwe winkels geopend. De winkel in Rotterdam in de Koopgoot blijft vooralsnog open.

Forever21 niet zo Forever
Eerder dit jaar sloot Forever21 al vestigingen in Dublin en Vancouver. Vorig jaar sloten de deuren van vestingen in Boston en trok het bedrijf zich geheel terug uit Australië. Het voorgaande jaar sloot de retailstore een vestiging in Hong Kong en Glasgow. En het jaar daarvoor bleken vestigingen in de Amerikaanse staat Californië al moeilijk te draaien.

De sluiting van grote vestigingen valt onder de strategie die twee jaar geleden werd uitgerold. Toen besloot Forever21 grotere vestigingen in te ruilen voor kleinere winkels. Waarom het bedrijf zich in Amsterdam heeft gevestigd in de reorganisatieperiode is nog maar de vraag. Maar Amsterdam is geen uitzondering. In veel andere buitenlandse steden moest Forever21 de afgelopen twee jaar al winkels na enkele maanden sluiten.

Verlies Verenigd Koninkrijk loopt op
In het Verenigd Koninkrijk krijgt Forever21 rake klappen. Over het boekjaar dat loopt tot 28 februari 2016 zette Forever21 voor zijn Britse activiteiten een verlies in de boeken van meer dan 29 mln Britse pond, dat is bijna $ 40 mln. Dat is meer dan het verlies van $ 22,5 mln over 2015.

De omzet die de Britse winkels van Forever21 genereren daalde eveneens fors. Vorig jaar besloot Forever21 minstens vier Britse vestigingen te sluiten. Twee daarvan zijn inmiddels gesloten, dit jaar volgen er nog twee. Vooral in Londen, waar de hoofdprijs aan huur wordt betaald is het sappelen.

In 2015 kwamen de problemen van Forever21 aan het licht nadat het problemen met de groei erkende en externe investeerders om hulp vroeg. De retailketen hoopte op een lening van $ 150 mln van Wells Fargo & Co en TPG. Forever 21 is nog steeds winstgevend, maar heeft te lijden onder de moeilijke marktomstandigheden in Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Waar blijft de klant?
Flagshipstores in hoofdsteden betalen de hoofdprijs aan huur en rekenen met name toeristen tot hun klanten. Of dat doorgaans de meest loyale klanten zijn, is nog maar de vraag. Bedrijven als Forever21 richten zich te weinig op de meest kostbare klant; de jonge fashion-addict, die met regelmaat terugkeert, op Instagram haar nieuwe outfits post en zodoende als online influencer, een fanbase opbouwt en indirect als uithangbord voor winkels als Forever21 fungeert. Hetzelfde valt te zeggen voor Hudson’s Bay aan het Rokin.

Als klap op de vuurpijl werden bij Forever21 vorig jaar miljoenen creditcardgegevens gestolen. Ondermeer vervaldata, verificatiecodes en namen zijn gestolen. Ook dit helpt Forever21 niet bij het terugwinnen van klanten.