Vastned: bezettingsgraad omhoog, direct resultaat omlaag

Door de verhuring van een pand in Parijs eind december steeg de bezettingsgraad van de Vastned portefeuille naar 98,0%. De like-for-like brutohuurgroei daalde met 3%. Dit blijkt uit de jaarcijfers 2019.

De verhuring van het pand in Parijs, dat enige tijd leeg stond, heeft er wel toe geleid dat nieuwe huurder JD Sports een lagere huursom kon bedingen. Op de 76 huurcontracten die Vastned in 2019 heeft afgesloten, werd een huurdaling gerealiseerd van € 1,6 miljoen (11,7%) en dat werd met name veroorzaakt door de huurdaling voor dit pand aan de Rue de Rivoli 118-120. 

Het direct resultaat per aandeel daalde van € 2,22 naar € 2,03. De waarde van de portefeuille daalde met 0,8%. 

Toch is topman Taco de Groot positief gestemd over de komende jaren. Volgens hem heeft Vastned op tijd de switch gemaakt naar winkelvastgoed dat de veranderingen op de markt het hoofd kan bieden. De portefeuille van Vastned bestaat nu voor 83% uit highstreet winkelvastgoed in grotere Europese steden. Maar ook Vastned weet dat mode als huurder steeds schaarser wordt. Volgens het fonds zullen steeds meer andere retail-segmenten de mode vervangen als huurder in de portfeuille. Maar mode of niet, De Groot gelooft dat de locaties waarin Vastned heeft belegd, altijd gewild zullen blijven.