Vastgoed in de put: moodboard Expo 2022

Impressies van de Expo Real 2022 in München, opgetekend door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL.

‘Hoeveel vertraging? Ik ga dat niet meer doen. AM is helemaal met de trein gegaan. Duurzaam. Laten we elkaar niet de put in praten. Van de 12 deals zijn er bij Annexum 11 geschrapt. O, ja wat is die 12e dan? Gaat zeker om die paar woningen in Q1?

Nederland is positiever dan Duitsland, hoor. Die Britten zijn pas echt de sjaak bij renteverhogingen. Geen spreadsheet klopt meer. Maak dan een andere spreadsheet.

Banken kunnen best wat risicopremie inleveren. Dat was te gek afgelopen jaren. Loketten zijn weer dicht. Nee, goede projecten kunnen altijd. Wat zijn dat, goede projecten? Banken moeten meer kapitaal voor vastgoed aanhouden. Door afboekingen stijgt de LTV. Vastgoed snapt dat mechanisme niet.

Pas als het bloed door de straten stroomt, komen we weer. Gemeenten moeten wat doen aan de grondprijs. Gaat gewoon niet helpen. Beleggers gaan uitwijken naar obligaties.

Hugo snapt er niks van. PropertyNL moet daar wat over schrijven.

De overheid is onbetrouwbaar. Zo’n ingreep in de middenhuur. Makelaars snappen beleggers niet. Beleggers snappen ontwikkelaars niet. Tim Hofman snapt niets. Schandalig.

Vastgoed is overwogen. Beleggers gaan toch wel verkopen. Daar heb je geen crisis voor nodig. Woningen in prijs gedaald. Dat heeft Property toch begin dit jaar al voorspeld? Alleen makelaars geloven dat het meevalt. Kantoren vallen best mee. Flex-kantoren zijn booming. Makelaarstaal. Is dat niet hun vak?

Is Expo rustiger? Dinsdag was het dringen. Toch 40.000 bezoekers, had ik niet verwacht. Was er niet een tafel vrij bij Holland Metropole? Dat is normaal niet op woensdag. Logisch dat Holland Property Plaza naast Holland Metropole staat. Snap jij waarom Nederland twee stands moet hebben? Ik wil volgend jaar naar Mipim. Applaus. Ja dat zeggen 010 en 070. Ik moet het nog zien. Amsterdam betaalt echt niet. Weet je dat Amsterdam tijdens de Expo beleggers in Amsterdam heeft rondgeleid? Absurd. München heeft meer met Utrecht dan met Amsterdam. Toch nog een staartje Oktoberfest? Kun je in een Lederhosen gewoon plassen? Belangrijk, anders verlies je je tafel. Hugo is er niet. Volgend jaar trein.