Van der Valk hotels blijft groeien

Ondanks een paar lastige jaren, bouwt Van der Valk het hotelportfolio weer verder uit. Van der Valk heeft twee hotels in aanbouw en plannen voor nog eens 12 nieuwe hotels. Ook worden vijf hotels gerenoveerd, uitgebreid of herbouwd.

In de afgelopen twee jaar openden vijf nieuwe Van der Valk hotels, waarmee het totaal nu op 81 hotels in Nederland staat. In de komende twaalf maanden moeten er daar nog twee bij komen, en wordt ook gestart met de herbouw van een van de bekendste hotels van het familiebedrijf. In de langere pijplijn zitten dan nog eens 12 nieuwe hotels.

In juni gaan als het goed is de deuren open van Van der Valk Eindhoven-Best met 200 kamers. Het had eigenlijk in 2022 al open moeten gaan, maar onder meer door tekort aan bouwmaterialen loopt de opening vertraging op. Dit hotel werd in 2013 al aangekondigd en kent een lange aanloop, waarbij verschillende leden van de familie elkaar ook in de rechtszaal troffen over de naamgeving van het nieuwe hotel. Het tweede hotel in aanbouw staat in het Brabantse Waalwijk, en gaat naar verwachting open in januari 2024. Het heeft 120 kamers.

Op de lange termijn staan nog 12 hotels op stapel. Die moeten komen in Alphen aan de Rijn, Alkmaar, Bergen op Zoom, Breda, Doetinchem, Hattemerbroek, Heerenveen, Hoogerheide, Purmerend-Beuzebos, Weert, Woerden en Zoetermeer.

Al jaren hanteert Van de Valk een pijplijn van zo’n 14 vooral nieuwe Van der Valk hotels. Dat was in 2016 zo, in 2019 en eveneens in 2020. Nu telt de lijst van hotels waar aan wordt gebouwd of waar plannen voor zijn wederom op tot 14. Wat verder opvalt is dat de lijst met plannen voor nieuwe Van der Valk hotels anno 2023 vrijwel identiek is aan die van 2020 – alleen Weert was toen nog niet bekend. Ook stonden enkele projecten (Doetinchem, Hattemerbroek en Woerden) die nu op de lijst met plannen staan, in 2016 óók al op de rol. Wat aangeeft dat hotelbouw – meestal – een kwestie van de lange adem is.