Van de hoofdredacteur: Uitdaging voor beslissers: de woningcrisis

Van Bamberger tot Van der Wal: in deze editie van PropertyNL delen de belangrijkste beslissers in het Nederlandse vastgoed hun verwachtingen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

Wie beslissers zijn, selecteert PropertyNL traditioneel op basis van harde gegevens uit zes verschillende marktonderzoeken. Dit jaar komen er – hoewel numeriek ver in de minderheid – een aantal vrouwen bovendrijven in alle disciplines, van ontwikkelaar tot belegger.

Wat is voor hen het thema van 2020? Uit de stapel onderzoeksrapporten van onder meer CBRE, NVM, CPB, EIB en Denkwerk die de afgelopen weken zijn gepubliceerd, staat de gekte op de woningmarkt met stip bovenaan. Het tekort loopt van 300.000 nu op tot 1,5 mln in 2050. Het congres van BCI/PropertyNL in oktober was de aftrap voor ‘De strijd om de ruimte’ om die woningclaim in te lossen.

In Amsterdam zijn de woningprijzen vorig jaar nog slechts licht gestegen; Groningen is koploper met bijna 20%. Dat komt niet doordat de vraag naar Amsterdamse woningen lager is geworden dan elders in Nederland. Nee, de woningmarkt in Nederland disfunctioneert: hoe meer vraag, des te minder nieuwbouw. Inmiddels hebben de gemeente Amsterdam, IVBN, Vastgoed Belang en de Neprom echter een intentieverklaring getekend om te zorgen voor meer betaalbare woningen in Amsterdam. 

Alle rapporten onderkennen het probleem op de woningmarkt, maar oplossingen zijn lastig te vinden. Denktank Denkwerk pleit voor een soort nieuwe Vinex met groeikernen en groeisteden. Voor elke nieuwe steen een stuk extra natuur. Dat is niet nieuw, en de directeur-generaal Wonen denkt niet dat in deze kabinetsperiode het decentrale woningmarktbeleid op de schop gaat.

Iets meer kans levert de aanpak van de woningcorporaties. Zij laten miljarden aan investeringen in woningen op de plank liggen, zolang Den Haag vasthoudt aan de verhuurderheffing. In het plan Invest.nl dat Wouter Bos onlangs presenteerde, kwam gedeeltelijke afschaffing aan de orde ten behoeve van zorgwoningen. De afschaffing als sturingsinstrument kan het Rijk ook gebruiken om corporaties die op hun geld zitten, zwaar te belasten. Corporaties die wel bezig zijn met hun taak, krijgen het fiscaal makkelijker.

Tot slot toch nog een cijfertje waaruit blijkt hoe nodig die extra woningen zijn. Uit het onderzoek onder NVM-makelaars blijkt dat zij op dit moment 18% minder woningen in aanbod hebben dan een jaar eerder. Voor hen, maar vooral voor hun klanten: het uur van de waarheid is aangebroken.