Van de hoofdredacteur: De eindspurt van 2021

Opnieuw een editie vol megadeals: van ABN Amro’s hoofdkantoor tot DHG’s Maasvlakte, symbolen van een levendige kantoren- en zelfs hete distributiemarkt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL

Vorig jaar moest de markt het hebben van woningdeals die vanwege fiscale maatregelen op de valreep van het jaar werden gesloten. Dit jaar kwam daardoor traag op gang, maar kreeg toch ook een behoorlijke dealflow, terwijl professionele beleggers zich toch niet zo gek laten maken als particulieren.

In deze ‘eindspurt-editie’ verwelkomen we als nieuwe columnist prof. Johan Conijn, dé kenner van de woningmarkt in Nederland, met aandacht voor het nieuwe spook dat opdoemt: inflatie. Vastgoed was altijd de beste ‘inflation hedge’, maar het afdekken bleek voor woningen dit jaar minder goudgarant. De politiek ontdekte het corona-cadeau: laat huurders geen huurverhoging betalen. Dat lijkt aardig, maar dat is het niet, op uitzonderingen na. Huurcadeaus komen voor de overgrote meerderheid in de tas bij huurders die geen corona-problemen hebben. Hoe hoger de inflatie, des te groter deze cadeaus. Als Den Haag zo blijft uitdelen, wordt 2022 een heel naar jaar voor woningbeleggers en corporaties, die zullen stoppen met investeren. Dat betekent dat nieuwkomers op de woningmarkt komend jaar de Dam zullen frequenteren.

Delen van de retailmarkt (met name kleding in high streets) hebben opnieuw klappen gekregen, maar dat geldt beslist niet voor de hele retailmarkt. Denk aan supermarkten in groeikernen met goede rendementen. Warenhuizen kregen zowaar een impuls met de opening van La Samaritaine in Parijs. Reikhalzend kijkt de markt uit naar wat de Thaise Central Groep (met KaDeWe en Rinascente) gaat doen met de zeven Bijenkorf-warenhuizen, nadat Selfridges een decennium lang tevergeefs heeft geprobeerd het warenhuis nieuw leven in te blazen.

In de retail blijf het speculeren over concepten zoals The Mall of the Netherlands, die ondanks corona bij de opening dit jaar veel bezoekers trok. Dat was echter niet genoeg om moeder Unibail-Rodamco op de beurs te laten vlammen. In deze editie het retailkanon McArthurGlen, dat steeds verder opschuift naar de top van de markt, nu ook Franse topmerken hun neus niet meer ophalen voor een outlet center.

Tot slot: PropertyNL kijkt terug op een mooi jubileumjaar, dat feestelijk wordt uitgeluid met een supplement met kansen voor de regio en een interview met dé vastgoedontwikkelaarsfamilie uit Nederland. Lees hoe zij zich na een vijandige overname terugvochten in de markt.

Namens het team veel inspiratie voor een enerverend vastgoedjaar 2022.