Van de hoofdredacteur: Bij alle woningmarktellende een onverwachte kantorenopsteker

Het is goed journalistiek gebruik om met ellende te beginnen. Vrijwel dagelijks duiken nieuwe tegenvallers op voor de woningmarkt: de gedroomde productie implodeert. Daarom is deze editie onderscheidend met aandacht voor een bijzondere kans: de kantorenmarkt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 19 mei 2023

Beleggers huiveren doorgaans als kantoren ter sprake komen. Als de thuiswerktrend niet drastisch afneemt, blijven zij zitten met een kantorenoverschot. Uit onderzoek van JLL blijkt echter dat er in de grote steden grote tekorten ontstaan in het topsegment van kantoren die aan alle ESG-eisen voldoen.

Redacteur Lucas Ligtenberg interviewde de grote vijf lokale Amsterdamse vastgoedspecialisten. Zij schetsen een genuanceerd beeld, met veel verrassende kantorendeals – in het kleinere segment weliswaar, maar toch.

Redacteur Lizanne Schipper heeft stad en land afgereden om een antwoord te krijgen op de vraag in hoeverre dat thuiswerken gaat afnemen. Haar ‘herontdekking van het kantoor’ is een opsteker voor de kantorenbelegger. Voor critici die denken dat alleen adviseurs een rooskleurig beeld hebben van de kantorensector, is er ook een interview met de Rotterdamse ontwikkelaar Impact Vastgoed. Bij deze hoogtij-dagen voor Feyenoord past het credo ‘geen woorden, maar daden’: Impact investeert serieus in nieuwe kantoren in Rotterdam.

Vergeten zijn de Rotterdamse uittocht van bedrijven zoals NautaDutilh naar Amsterdam en het mislukken van Feyenoord City. Adjunct-hoofdredacteur Robert Paling onderstreept het feestelijke 010-gehalte van deze editie met een verhaal over gebiedsontwikkeling in de ‘hoogbouwhoofdstad’. Gebiedsontwikkelaar Melchers en stadsplanoloog Arends lopen zich warm voor een nieuwe ronde als landskampioen met Merwe4Havens.

Dat neemt niet weg dat deze editie ook veel materiaal bevat voor het verzuren van menig feestje, met de fiscale behandeling van vastgoed. Tot nu toe waren de fiscaliteit en vastgoed bij PropertyNL in goede handen bij een tiental specialisten. Inmiddels staan vastgoed en fiscaliteit noodgedwongen ook bij de directies zelf hoog op de agenda. De staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, heeft laten zien dat hij wil bewegen, maar waar dit toe leidt? Hij wil de vermogensaanwasbelasting voor vastgoed in box 3 afblazen. Dat is winst, want die belasting zou kunnen leiden tot executieverkoop. Zijn alternatief – box 1 – is echter ook niet best, want dat leidt ertoe dat vastgoed het zwaarst belaste jongetje wordt in de beleggingsklas. Investeringen in de gebouwde omgeving verdienen een positievere impuls.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL