Utrecht heeft 480 voetbalvelden voor bedrijven nodig

De provincie Utrecht wil bestaande terreinen intensiever en duurzamer gebruiken zodat er minder nieuwe bedrijventerreinen nodig zijn. 

De provincie telt zo’n 150 bedrijventerreinen, goed voor meer dan een kwart van alle banen. Een aanzienlijk deel is echter verouderd, rommelig, niet duurzaam én er is behoefte aan uitbreiding, omdat het aantal inwoners en bedrijven in de provincie Utrecht blijft groeien. In totaal is zo’n 336 hectare extra ruimte nodig in de komende 10 tot 15 jaar; dat zijn zo’n 480 voetbalvelden.

Intensiever gebruik bestaande terreinen

De Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) gaat verouderde kavels opkopen en up-to-date maken. Zo komt er ruimte voor ondernemers om te verhuizen én worden de verouderde bedrijventerreinen vernieuwd en intensiever gebruikt, zodat er minder nieuwe terreinen aangelegd hoeven worden. De provincie heeft hier recent een budget van € 30 miljoen voor vrijgemaakt. 

De OMU streeft ernaar om 85 hectare, dat zijn zo’n 120 voetbalvelden, van de nodige extra ruimte te creëren door de bestaande terreinen intensiever te gebruiken. Zo moet er meer ruimte overblijven in de regio voor groen, woningen en energieopwekking.

Kaaspakhuis Woerden

Inmiddels is onze eerste aankoop een feit, een kaaspakhuis in Woerden dat wil uitbreiden op een andere locatie. De onderneming kan met de opbrengst van de verkoop aan de OMU op zoek naar een nieuwe plek en OMU gaat de huidige locatie, na sloop, opnieuw uitgeven in de markt.