Uitbreiding Amsterdam richting Schiphol en Hoofddorp krijgt de naam Enter [NL]

Amsterdam wil 'een nieuw internationaal vestigingsmilieu' ontwikkelen onder de naam Enter [NL] in de kerncorridor Zuidas-Schiphol-Hoofddorp.

Het wordt een gebied dat bestaat uit een combinatie van hoogwaardige kantoren, woningen en (groen)voorzieningen met een optimale bereikbaarheid. Voor de ontwikkeling van Enter [NL] dient de planvorming van een hoogwaardige openbaarvervoerverbinding versneld plaats te vinden.

De as Amsterdam-Schiphol-Hoofddorp is economisch zeer krachtig. In de afgelopen periode nam hier zowel de toegevoegde waarde als de werkgelegenheid veel sterker toe dan in de overige delen van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). Dit komt met name door de goede bereikbaarheid door de lucht, over de weg en met het openbaar vervoer in combinatie met de hier gesitueerde internationale topmilieus. Deze zuidwestelijke as van Amsterdam is dé economische motor van Nederland.

Tot 2030 is er in de zuidwest-as van de MRA een additionele behoefte aan 300.000 tot 1.500.000 m2 kantoren, afhankelijk van het groeiscenario. Dat heeft het Bureau Stedelijke planning berekend. Hierbij is het uitgangspunt dat het incourante kantorenaanbod in de komende jaren wordt getransformeerd naar andere functies. 

In de periode 2019-2023 ontstaat behoefte aan nieuwe kantorenlocaties in multimodale knooppunten. Deze capaciteit kan in Amsterdam en de MRA nog opgevangen worden op bestaande en nieuw te ontwikkelen multimodale knooppunten. Tussen 2022-2026 ontstaat behoefte aan nieuwe kantorenlocaties in Innovatiedistricten en in 2025-2028 aan een nieuw Internationaal topmilieu. Deze additionele behoefte aan deze twee specifieke kantorenmilieus zal in het volgende decennium met name binnen de deelgebieden van Enter [NL] ontwikkeld dienen te worden, waardoor de planvorming voor Enter [NL] op korte termijn mogelijk gemaakt zal moeten worden.

Voor een succesvolle ontwikkeling van een internationaal topmilieu is het cruciaal dat de hoogwaardige verbindingen met het openbaar vervoer en over de weg op tijd zijn gerealiseerd. Voor de ontwikkeling van Enter [NL] betekent dit dat de planvorming van een hoogwaardige openbaar vervoerverbinding versneld plaats dient te vinden om op tijd de benodigde deelgebieden te kunnen realiseren.

Foto: het nieuwe station Amsterdam Zuid