Twee keer minder kantoorverhuizingen dan voor crisis

In 2014 verplaatsten 704 kantoorhoudende organisaties zich binnen Nederland. In 2007 waren dat er nog twee keer zoveel. Er is dus sprake van een afnemende dynamiek. Dat blijkt uit een onderzoek van DTZ Zadelhoff naar kantoorverhuizingen.

In 2014 verplaatsten 704 kantoorhoudende organisaties zich binnen Nederland. In 2007 waren dat er nog twee keer zoveel. Er is dus sprake van een afnemende dynamiek. Dat blijkt uit een onderzoek van DTZ Zadelhoff naar kantoorverhuizingen.

Volgens DTZ Zadelhoff speelt de dynamiek zich wel steeds nadrukkelijker af in kernsteden. Deze concentratiebeweging komt ook tot uiting op provinciaal niveau.
'Momenteel worden in alle provincies coalities gevormd voor de Gedeputeerde Staten naar aanleiding van de recente verkiezingen. Ruimtelijke ordening is een belangrijk punt op de agenda van deze nieuwe coalities. Om ruimtelijk beleid te voeren dat rekening houdt met de bestaande marktdynamiek is het van belang die dynamiek goed in kaart te brengen en een beeld te vormen van de trends die zichtbaar zijn op de kantorenmarkt.'

60% in kernstad
De vastgoedmarkt is de afgelopen jaren sterk veranderd. Voor 2008 was vooral sprake van een positief sentiment en veel dynamiek. In 2007 zorgde dat voor een record aantal transacties. In totaal verhuisden 1463 organisaties die over het algemeen andere kantoorruimte zochten vanwege groei. 60% (882) van deze organisaties vestigde zich in een kernstad. De overige organisaties vestigden zich in randgemeenten (19%) of in de gebieden buiten kernsteden of randgemeenten (21%), ook wel de periferie genoemd.

Daling van 52%
In 2014 daalde het aantal transacties ten opzichte van 2007 met 52% tot 704 transacties. Bijna 70% van deze transacties (479) werd gerealiseerd in een kernstad. De overige 32% van de transacties werd gerealiseerd in randgemeenten (15%) of in de periferie (17%).
In de provincie Noord-Holland vonden veruit de meeste (212) transacties in 2014 plaats, ruim 30% van het totaal aantal transacties in Nederland. Daarbij is de invloed van Amsterdam groot. De provincie Zuid-Holland neemt de tweede plek in, gevolgd door de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Samen zijn deze vier provincies goed voor driekwart van het totaal aantal landelijke transacties in 2014, die vooral in de kernsteden van die provincies plaatsvonden.

Concentratiebewegingent
Ook in de andere provincies zijn kernsteden populair bij kantoorhoudende organisaties. Het zou volgens de vastgoedadviseur goed zijn als provincies in hun ruimtelijke ordening rekening houden met de concentratiebewegingen zoals die door DTZ Zadelhoff zijn geregistreerd.