Triple whammy van Hugo bezorgt woningverhuurders kopzorgen

Het wordt lastig laveren voor wie straks nog woonruimte wil verhuren. Nieuwe regelgeving en lokale bevoegdheden zorgen er volgens Fisherman Advocaten de facto voor dat particuliere verhuurders weinig meer te zeggen hebben over hun bezit.

Daags voor het uitbreken van de vakantieperiode organiseerde het Rotterdamse Fisherman Advocaten een seminar over de lokale en landelijke woningmarktplannen. Zo’n veertig relaties, veelal grotere particuliere woningverhuurders uit de Maasstad maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam, waren toehoorder bij de uiteenzetting door de huurrechtadvocaten Michel Visser en Jan Jaap Blok in een horecazaak aan de Lijnbaan.

Doortrekken WWS-stelsel

De grote dreiging die momenteel boven de particuliere huursector hangt is het doortrekken van het WWS-stelsel naar woningen in het geliberaliseerde segment.  Artikel 7.249, waarbij een huurder tot 6 maanden na ingang van het huurcontract, de tijd had om de huurprijs te laten toetsen door de huurcommissie wordt ingeruild voor een dwingende WWS-toets van te voren. Visser: ‘Tot nu toe was het zo dat als een huurder niet binnen 6 maanden naar de huurcommissie stapte een woning van 1.500 euro op dat huurniveau bleef. Volgens Hugo de Jonge laat 25 procent van de huurders die deadline verlopen. Dat past niet bij zijn drieledige plan om het aanbod aan woningen te verhogen, hoge woonlasten te verlagen en woningzoekenden te beschermen.’

Huurprijzen die nu nog in de vrije sector liggen, vallen in veel gevallen na mutatie verplicht terug naar het sociale segment  Vanaf 1 mei 2022 geldt dat voor de vaststelling van het aantal WWS-punten de WOZ-waarde van woningen met 142 punten of meer voor maximaal een derde mag worden meegerekend, enkele uitzonderingen daargelaten.

Wet goed verhuurderschap

Het op deze manier vaststellen van de aanvangshuur én de wens van de politiek om ook de huurstijging in de vrije sector conform die in de sociale sector te beteugelen is niet de enige dreiging die vanuit politiek Den Haag boven de sector hangt. Gekoppeld aan de Wet goed verhuurderschap, krijgen gemeenten namelijk de mogelijkheid mede op basis van dit dwingende WWS de algemene regels en de verhuurregels te handhaven.

Dat kan echt ‘heftige shit’ opleveren, stelt Visser omineus. ‘Een geconstateerde overtreding kan ertoe leiden dat je verhuurvergunning wordt ingetrokken. Voor verhuurders met een flinke portefeuille kan het intrekken van een vergunning drastisch uitpakken. Aangezien de huurbescherming onverkort in stand blijft, zal de verhuurder bij het ontbreken van een vergunning het beheer moeten overdragen aan de gemeente. Die zal op haar beurt bijvoorbeeld een verbeter- of onderhoudsplan opstellen, de kosten voor de aanpassingen komen uiteraard bij de eigenaar van de woning te liggen’, stelt Visser, niet gespeend van cynisme.

Lees het hele verhaal over de bijeenkomst van Fisherman Advocaten in Property 7/8. Dit nummer verschijnt op 26 augustus. 

Laatste nieuws

Evenementen