Transformatie: niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk

Nederland kampt met een toenemende woningcrisis, maar tegelijkertijd staan veel gebouwen leeg.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 19 april 2024

Het boek ‘Transformatie naar Woningen’ geeft een overzicht van de haalbaarheid en duurzaamheid van het transformeren van deze gebouwen naar woonruimte.

Volgens de onderzoekers kan het transformeren van leegstaande panden voor 10–15% bijdragen aan de benodigde woningproductie. Denk aan kerken die leegstaan door vergrijzing en ontkerkelijking, winkels die overbodig zijn door centralisatie en online winkelen, verouderde kantoorgebouwen en industriële panden, scholen en ziekenhuizen.

Ook heeft transformatie een belangrijk duurzaamheidsaspect: het proces vereist minder grondstoffen en produceert minder sloopafval. Bovendien verkent het boek hoe bestaande structuren kunnen worden getransformeerd om hun duurzaamheid te verhogen.

Het boek bespreekt niet alleen de haalbaarheid van transformatie, maar geeft ook inzicht in de perspectieven van betrokken partijen en een analyse van zestien bestaande transformatieprojecten verspreid door Nederland.

De informatie is beschikbaar voor alle partijen die betrokken zijn bij het transformatieproces: eigenaren, investeerders, ontwerpers, adviseurs, bouwers en (toekomstige) gebruikers van getransformeerde woonruimtes. Daarnaast is het geschikt als lesmateriaal en referentiepunt voor studenten van verschillende opleidingen. Met dit boek hopen de auteurs aan te tonen dat transformatie niet alleen mogelijk is, maar ook wenselijk: een stap in de richting van de langetermijnambitie om iedereen te voorzien van een duurzame woning.

Het boek ‘Transformatie naar Woningen’ van Hilde Remøy, Erwin Heurkens, Gerard van Bortel en Roeli van Venrooij van de TU Delft is gratis beschikbaar via www.tudelft.nl/bk/actueel/nieuws