Transformatie Amsterdamse Poort van start

CBRE IM start 19 november met de eerste bouwwerkzaamheden voor de grootschalige herontwikkeling van Amsterdamse Poort aan het Groot Bijlmerplein in Amsterdam.

Amsterdamse Poort is opgenomen in het CBRE Dutch Retail Fund. De komende jaren investeert het fonds in de eerste fase € 180 mln in renovatie van de winkels, de parkeergarages en de parkeerdekken, een volledig nieuwe Shopperhal en 600 nieuwe woningen met name in het middenhuursegment.

In samenwerking met de gemeente Amsterdam, verantwoordelijk voor de publieke ruimte, en andere stakeholders in het gebied, zoals de winkeliers en de bewoners, creëert de belegger er een multifunctioneel centrumgebied.

De Amsterdamse Poort zal veranderen naar het nieuwe stadshart van Zuidoost dat 24/7 levendig moet zijn. Er komt ruimte voor kunst, cultuur en onderwijs en lokaal verankerde horeca- en foodconcepten die gedurende de dag en in de avonduren zorgen voor levendigheid. Zo loopt er nu een horeca pitch uitvraag voor de nieuwe horeca units aan het Groot Bijlmerplein, waar de bouw op 19 november wordt gestart. Horecaondernemers worden uitgedaagd een specifiek concept te bedenken voor deze plek.

De herontwikkeling start met de renovatie van de eerste winkels in het blok aan het Groot Bijlmerplein direct gevolgd door de renovatie van parkeergarage P22 onder het centrum. In de komende jaren herontwikkelt CBRE Investment Management in samenwerking met 3W Real Estate alle winkels, alle parkeergarages én - in samenwerking met de gemeente Amsterdam - de openbare ruimte inclusief de publieke pleinen. Hiermee wordt ingezet op meer dynamiek en levendigheid, vooral ook in de avonduren. Ook worden er vanaf medio 2022 tot begin 2027 600 nieuwe huurwoningen toegevoegd door CBRE Investment Management waarvan het merendeel in het middensegment.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler in de renovatie. Daarom krijgen bijvoorbeeld de vernieuwde parkeergarages meer ruimte voor elektrische oplaadplekken en meer parkeerplekken voor fietsen.

De herontwikkeling van Amsterdamse Poort door CBRE Investment Management is onderdeel van de grootschalige transformatie van het totale ArenAPoort-gebied waarin de gemeente Amsterdam, andere eigenaren, investeerders en ontwikkelaars samenwerken om een duurzaam, samenhangend en leefbaar gebied te maken.

Naast de toevoeging meer dan 5000 nieuwe woningen zal in het gebied ook fors geïnvesteerd worden in kantoren, bijvoorbeeld met de komst van het hoofdkantoor van ABN Amro, in entertainment en recreatie, openbaar vervoer, fietsparkeerplekken en onderwijs door de komst van een internationale school voor basis- en voortgezet onderwijs. Een gezamenlijke investering in een groenere, bruisende en leefbare plek voor bewoners en bezoekers van Amsterdam Zuidoost, die in het bijzonder voor voetgangers en fietsers beter bereikbaar wordt.

3W Real Estate is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het vastgoedbeheer is in handen van CBRE Property Management. Architecten die betrokken zijn bij de verschillende clusters in Amsterdamse Poort zijn, in alfabetische volgorde, MVSA, Paul de Ruiter Architects en VOCUS Architecten.