Topwoning: Koper mag zijn huis inleveren

Eigenaar Fedde de Jong van landgoed Kolthoven in Epe maakt het de koper gemakkelijk: desgewenst neemt hij diens oude huis over.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2020

‘Bijzonder kunstwerk’, zei makelaar Bert Lankman toen hij vorig jaar kwam praten over de verkoop van landgoed Kolthoven. Zijn oog viel op de reusachtige diagonale waaier in het grasveld. Het zijn zonnepanelen, legde eigenaar Fedde de Jong uit. Als een bloem vouwen zij zich open bij de dageraad en ze draaien mee met de stand van de zon. De Jong, een zeventiger die voorheen een ingenieursbureau bezat, verduurzaamde het huis zo rigoureus dat de maandelijkse energienota sindsdien een kleine € 500 bedraagt. Zo liet hij de buitenmuren ter isolatie behandelen met een keramisch filter. ‘Zo’n huis kopen lukt vaak nog wel’, aldus Lankman. ‘Maar het warm stoken? Daar loop je op leeg, dat kost normaal zeker een paar duizend euro per maand.’

Soort Max Verstappen
Het huis is volgens de makelaar ‘instapklaar’ en desgewenst inclusief meubels te betrekken. Voor de liefhebber van Brits-klassiek, met gebloemde fauteuils, kroonluchters en kloeke schilderijen van achttiende-eeuwse dames in geornamenteerde lijsten. Op de eerste verdieping keer je terug in onze eigen eeuw met een fitnessruimte en spa, inclusief whirlpool, sauna en stoomcabine.
De Jong woont hier nu 16 jaar met zijn vrouw en zij onderhouden alles zelf, van schoonmaak tot grasmaaien. Lankman, die kantoor houdt in het naburige Nunspeet, heeft hem wel eens ‘als een soort Max Verstappen’ met een kolossale grasmaaier over het gras zien razen. Nu wil het echtpaar iets kleiner gaan wonen.
De vorige bewoners vonden het huis voor de vriendjes van hun vier jonge kinderen wat te intimiderend. Dat gezin vertrok, na miljoenen in de renovatie te hebben gestoken, na twee jaar alweer. ‘Onrustige mensen’, herinnert Lankman zich, die toen ook betrokken was bij de verkoop.

Nieuw leven in het proces
Kolthoven staat nu ongeveer een jaar te koop, met een onderbreking van enkele maanden afgelopen zomer. Daarna zette de makelaar het pand weer op Funda, met nieuwe foto’s en een half miljoen lagere vraagprijs. Lankman doet dat wel vaker, om de interesse aan te wakkeren. ‘Zo breng je weer wat leven in het proces.’
Er zijn wat kijkers langs geweest, ook particulieren. Serieuze belangstelling is er van een ondernemer die het huis wil opsplitsen in luxe seniorenwoningen, en die nu de gemeente polst. Lankman verwacht wel enige toeschietelijkheid, omdat het pand in het verleden ook al een maatschappelijke bestemming had: in de jaren ’60 deed Kolthoven dienst als een vakantiehuis voor geestelijk gehandicapte kinderen. Een hotel lijkt ook een optie, met de bossen, het Veluwemeer en diverse campings in de buurt, maar daar ziet de makelaar de gemeente minder snel voor zwichten.
De eigenaar is ‘heel relaxed’, zegt Lankman, maar wil het lot best een handje helpen. Stel dat een particuliere gegadigde zijn eigen woning niet meteen verkocht krijgt, dan is hij bereid dat oude huis over te nemen om het vervolgens zelf weer te verkopen. Lankman en zijn collega’s regelen het, maar het risico ligt bij de eigenaar, in dit geval De Jong. ‘We doen het niet vaak, maar bij zulke grote objecten als deze een enkele keer’, aldus de makelaar. ‘Voor het comfort richting de koper.’
Wat Lankman ook wel eens meemaakt, is dat een vermogende verkoper zelf de financiering aanbiedt, als een koper in spe bot heeft gevangen bij de bank. ‘Waarom niet? Een paar miljoen op de bank hebben staan kóst tegenwoordig geld. Leen je dat bedrag aan de koper, dan krijg je een paar procent rente en de zekerheid van het huis als onderpand.’

Landgoed Kolthoven, Tongerenseweg 118 in Epe
Makelaar: Drieklomp Makelaars en Rentmeesters
Vraagprijs: € 5,3 mln
Wonen: 800 m² + koetshuis van 250 m²
Perceel: 50.013 m²

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt, woningen in de prijscategorie € 5–15 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis onlangs met tien transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)

Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen