Topwoning: ‘Gooi en Kennemerland zijn minder bedeeld’

De woning aan de Groot Haesebroekseweg 29A in Wassenaar is aan de prijs, maar volgens makelaar Alexander van der Schalk Kamberg hebben expats het er grif voor over.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

Het expat-gezin dat op de Groot Haesebroekseweg 29A in Wassenaar woonde had best willen blijven, maar moest na de afgesproken twee jaar zijn biezen pakken. Dat is nu eenmaal de strategie van de investeringsclub van enkele families die in deze Wassenaarse buurt huizen opkoopt, deze twee jaar verhuurt aan expats en vervolgens verkoopt. ‘Best gedurfd’, vindt Alexander van der Schalk Kamberg van Schouwenhaghe Makelaarsgroep. Het pand staat nu ongeveer een jaar te koop. Waarom het niet langer voor goed geld verhuren? ‘Dan heb je weer aanloopkosten om het huis vanbinnen up-to-date te krijgen.’ Up-to-date is 29A nog wel. Vanbuiten klassiek met mansardedak van leisteen en vensterluiken, vanbinnen de vertrouwde visgraatvloer en glazen binnendeuren met zwart stalen frames.

Ideaal voor expats
Aan de markt zal het niet liggen, volgens de makelaar. Wassenaar is zijns inziens ideaal voor expats. Het Gooi en Kennemerland zijn ook prima, maar ‘logistiek wat minder bedeeld’. Het villadorp bij Den Haag heeft volgens de makelaar betere verbindingen, plus natuurlijk internationale scholen en winkels. Voor huurhuizen betalen expats in het hogere segment zo 1,5 ton per jaar, en kopen doen zij na een tijdje vaak ook. Dat liep vorig jaar gewoon door, corona of niet. Sterker, ook in dit segment steeg volgens Van der Schalk Kamberg de animo. Vooral onder Nederlanders, die de charme van buitenaf wonen herontdekten of die na enkele werkjaren terugkeerden uit het buitenland. ‘Ik sprak laatst nog een klant die voor zijn werk in Londen woont en nu terug wil naar Nederland. Door de Brexit voelt hij zich daar niet meer zo gewenst.’ Na Londen en Parijs schrikken expats of huiswaarts kerende Nederlanders niet van de prijzen hier. ‘Voor een townhouse in Londen betaal je zo drie of vier miljoen.’
Het huis aan de Groot Haesebroekseweg, die stuivertje wisselt met de parallelle Konijnenlaan als duurste straat van Nederland, is aan de prijs. In de omringende wijk De Kieviet staat een ander huis te koop voor een paar ton meer, maar dat beschikt over bijna zeven keer zoveel grond. Van der Schalk Kamberg wijst op de hoge bouwkosten en de hoogwaardige afwerking van 29A. Inclusief het verkrijgen van de benodigde vergunningen nam de ontwikkeling drie jaar in beslag. Maar verdienen die kosten zich terug? Volgens de makelaar moet dat lukken. Kopers hoeven er niets meer aan te doen. Zo zijn de vier badkamers op zes slaapkamers helemaal van deze tijd. ‘De trend is nu: voor elk kind een badkamer en een flinke ook. Dit pand is ook door de Belgische aannemer Vlassak Verhulst gebouwd, die gaat niet voor het calvinistische.’ Ook constateert de makelaar de laatste tijd meer belangstelling voor energiezuinige huizen, een schaars goed in dit segment van grote, vaak oude huizen. ‘Een flink jaren ’30-huis verduurzamen is niet te doen. Tot voor kort werd ook in dit segment nogal gemakzuchtig gedaan over energielabels, maar ik merk dat daar verandering in komt.’ De Groot Haesebroekseweg 29A heeft zonnepanelen en een warmtepomp op lucht. Je mag er hier niet de grond voor in, aangezien het kustdorp waterwingebied is.
En de tuin, is die wel groot genoeg? Grote percelen vergen veel onderhoud en daar zit niet iedereen op te wachten, aldus de makelaar. ‘Vaak heeft men ook andere huizen, bijvoorbeeld in Zwitserland en Portugal; dat is wel het kaliber waarover we het hebben. Een grote tuin is dan eigenlijk vooral onpraktisch.’

Expat-huis in Wassenaar
Adres: Groot Haesebroekseweg 29A, Wassenaar
Vraagprijs: € 4,65 mln
Wonen: 392 m²
Perceel: 2105 m²

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt, woningen in de prijscategorie boven de € 5 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis onlangs met tien transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)
Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen