Top-101 Beslissers 2020: Woningontwikkelaars

Nergens minder zorgen over afzet dan bij de woningontwikkelaars, aangevoerd door Walter de Boer en Desirée Uitzettter.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

De vraag is alleen: kunnen ze nog meer ontwikkelen om Nederland voor woningnood te behoeden? Dat was al niet eenvoudig door het gebrek aan woningbouwlocaties, trage procedures en oplopende bouwkosten. Daar kwam de stikstofproblematiek nog bij.

1
BPD
Walter de Boer/Desirée Uitzetter
Sinds 11 jaar is Walter de Boer bestuursvoorzitter van BPD, dochter van de Rabobank. Hij laat Nederland vooral over aan directeur gebiedsontwikkeling, Desirée Uitzetter. Zij is tevens voorzitter van de Neprom. De Boer heeft ook Duitsland onder zijn hoede, waar BPD ook tot de grootste woningontwikkelaars behoort. Hij werkt sinds 1991 bij de voorganger van de grootste woningontwikkelaar van Nederland. Rabobank heeft dit lucratieve bedrijfsonderdeel als enige onderdeel van de vroegere Rabo Vastgoedgroep apart gehouden. De activiteiten zijn uitgebreid met een huurwoningfonds. BPD hoopt in 10 jaar tijd 15.000 middeldure huurwoningen te realiseren. De sinds twee jaar in Amsterdam gevestigde ontwikkelaar wist in 2018 in Nederland 5470 woningen te verkopen.

2
AM
Ronald Huikeshoven
BAM-dochter AM is een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland (vorig jaar op twee in ranglijst van PropertyNL met een jaarproductie van 2448) met vaak multifunctionele projecten als de Zalmhaven in Rotterdam, Hart van de Waalsprong in Nijmegen en Bajes Kwartier en Crossover in Amsterdam. Ronald Huikeshoven vormt samen met Gerhard Bolk en Raymon van Miltenburg de directie van de onderneming met meer dan 180 medewerkers. Huikeshoven is sinds 2016 directievoorzitter van AM, daarvoor was hij bijna 10 jaar directeur AM Noordwest. Tot 2007 werkte hij als director development bij Bouwfonds. Hij begon zijn carrière bij Amstelland Vastgoed, dat later fuseerde met Multi.

3
Heijmans
Peter van der Gugten
Peter van der Gugten is directeur Heijmans Vastgoed en een van de meest ervaren gebiedsontwikkelaars van Nederland. Hij werd in 2017 onderscheiden met de eerste award van het Urban Land Institute in Nederland voor zijn bijdrage aan gebiedsontwikkeling in Nederland. Het is bijzonder dat hij alle stormen in de bouw heeft overleefd, omdat gebiedsontwikkeling een lange adem vergt en beursgenoteerde bouwers gedreven zijn door kwartaalresultaten. Hij rapporteert aan bestuursvoorzitter Ton Hillen, die het vak van woningontwikkelaar op zijn duimpje kent. Heijmans verkocht 2237 woningen in 2018.

4
Daan van der Vorm
Vorm
Ontwikkelende bouwer Vorm is een familiebedrijf met Hans Meurs als algemeen directeur en Daan van der Vorm als ceo/directeur–eigenaar. Van der Vorm is sinds 1991 actief in de onderneming, die in 1919 door zijn opa werd opgericht. Vorm heeft meer dan 275 medewerkers. In de woningontwikkeling is het bedrijf een grote top-5 speler, mede dankzij transformaties (zoals het voormalige ministerie van Sociale Zaken, samen met MRP) en gewonnen tenders in Amsterdam en op de Haagse Binckhorst. Vorm was goed voor 2233 verkochte woningen, bijna net zoveel als Heijmans en meer dan VolkerWessels. Vorig jaar vierde de onderneming zijn 100-jarig bestaan en binnenkort verhuist Vorm naar het monumentale kantoor De Nieuwe Maaskant in Rotterdam.

5
Marcel Schipper
VolkerWessels
Na de beursgang in 2017 heeft Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, onlangs een bod uitgebracht op de openstaande aandelen van VolkerWessels. Daarmee verdwijnt het concern met € 5,9 mrd omzet (cijfers 2018) en 16.000 medewerkers (verspreid over 120 ondernemingen) weer van de beurs. Marcel Schipper is directeur VolkerWessels Vastgoed, een van de VW-ondernemingen die vallen onder bestuursvoorzitter Jan de Ruiter. Onder VolkerWessels vallen bijvoorbeeld ook ZorgID, Aveco de Bondt en IBB Kondor. Samen realiseerden ze 2140 woningen.

6
Wino de Jong
Van Wijnen
Sinds december 2018 is Wino de Jong de nieuwe bestuursvoorzitter van Van Wijnen. Hij volgde Edwin van den Berg op (aangetreden medio 2015), die opstapte nadat er een verschil van inzicht was ontstaan over het te voeren beleid. De Jong zat eerder in de RvC van het familiebedrijf uit Baarn, dat ooit werd opgericht door Klaas en Freerk de Leeuw. De 24 dochterbedrijven van Van Wijnen (in totaal 1872 medewerkers) bestrijken heel Nederland en doen vooral veel woningbouw, zoals woontoren De Maasbode in Rotterdam en Hogekwartier in Amersfoort, maar ook projecten als het stadkantoor Hengelo.

7
Tobias Verhoeven
TBI/Synchroon
Het bouwconcern TBI wist 1731 woningen af te zetten in 2018 en die prestatie komt vooral op het conto van de drie dochters Synchroon, Era Contour en Koopmans. Tobias Verhoeven is de directeur van de eerste. De totale omzet van alle TBI-activiteiten kwam uit op € 1,77 mrd; het bouwconcern telt 5733 medewerkers. Sinds 1 mei vorig is Bart van Breukelen bestuursvoorzitter; hij nam de hamer over van Daan Sperling. Van Breukelen was eerder directievoorzitter van Synchroon (sinds 2010), directeur van Johan Matser Projectontwikkeling en voorzitter van de Neprom.

8
Blauwhoed
Phillip Smits
Met 1676 verkochte woningen is Phillip Smits met Blauwhoed terug in de top-10 woningontwikkelaars. Smits is directeur van ’s Neerlands oudste ontwikkelaar. Het bedrijf verandert; grote seriematige projecten zijn verleden tijd en Smits concentreert zich op de herontwikkeling van kleinschalige locaties. ‘Voor de oplossingen van morgen moeten we anders durven denken en doen’, is het motto van Smits, die begin dit jaar aantrad als bestuurder van de Neprom. ‘Ik geef de branche graag een zetje op gebieden zoals innovatie, data, klantgerichtheid en emissieloos ontwikkelen’, zei hij bij zijn aantreden.
 
9
Heleen Aarts
Amvest
Heleen Aarts volgde in 2018 Wienke Bodewes op als ceo van Amvest. Ze werkt sinds 2005 bij het bedrijf en werd in 2009 benoemd tot directeur gebiedsontwikkeling. Ze studeerde bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en volgde de MRE-opleiding aan de ASRE. Ze begon haar loopbaan als adviseur bij Akro Consult. Daarna was ze werkzaam als senior gebiedsmanager bij AM.

10
John, Joris en Clemie van Wanrooij
Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling
De broers Joris, John en Clemie van Wanrooij geven leiding aan het familiebedrijf met 325 medewerkers uit Geffen. Van Wanrooij ontwikkelt en realiseert nieuwe projecten in Noord- Brabant, Gelderland en Utrecht en eindigde vorig jaar in de Top Woningontwikkelaars van PropertyNL op de tiende plaats, met 1469 verkochte woningen. Van Wanrooij werd 50 jaar geleden opgericht.

11
Dura Vermeer
Job Dura

12
Borghese/COD
Enno Otten

13
Roosdom Tijhuis
Gerrit Tijhuis

14
Stebru
Robert Steenbrugge

15
Nijhuis Bouw
Erik Nijhuis

16
Trebbe
Hein Trebbe

17
Sustay
Frank Pieper, Menno Schapendonk

18
VanWonen
Alfred Bolks


19
Ten Brinke
Edwin ten Brinke

20
Cityside Apartments
Bas Gregoor

21
Bemog
Stefan van Dijk

22
MJ de Nijs Projectontwikkeling
Winfred de Nijs

23
Ter Steege
Hans ter Steege

24
Janssen de Jong
Mark van Doorn

25
Slokker Vastgoed
Betran Slokker