Top-10 distributiecentra en bedrijfshuisvesting

De tien bureaus die de meeste meters aan DC’s hebben opgeleverd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2024

1 (2) Palazzo
Duiven, Holten en Driebergen-Rijssenburg
413.000 m²
Palazzo heeft sinds 1 januari een nieuwe directiesamenstelling. Martin Kemper blijft algemeen directeur, maar de verschillende vestingen worden nu geleid door Sebas Strijbos en Mark Joosten (Duiven), Thom Kuipers (Holten) en Roy Hartman (Driebergen-Rijssenburg). Bas Rollerman is Palazzo-breed als creatief directeur aangesteld. Het bureau heeft voor de nabije toekomst nog 1 mln m² distributie in voorbereiding.

2 (7) Denc
Bussum, Oisterwijk en Den Haag
358.000 m²
Denc leverde dit jaar maar liefst twaalf projecten op. Het bureau doet net als veel andere bureaus aan full service, van planontwikkeling tot projectmanagement. Daarmee richt Denc zich op logistiek, bedrijfshuisvesting en in mindere mate op wonen en zorg.

3 (3) Wilma Wastiau
Westerlo (BE)
178.500 m²
Dit Belgische bureau maakt voornamelijk logistieke gebouwen in Nederland en België. In het ontwerp wordt de industriële oorsprong van de gebouwen gekoesterd en uitvergroot.

4 (1) ConvexArchitecten
Rotterdam
175.000 m²
Convex leverde dit jaar negen kleinere projecten op. Daarnaast werkt het bureau ook aan twee projecten in Seoul. Het vorig jaar opgeleverde – en voor veel geld verkochte – Amsterdam Logistic Cityhub staat nog grotendeels leeg.

5 (–) Mies
Utrecht
140.000 m²
Mies werkt met 30 mensen aan allerlei opdrachten in de logistiek, maar werkt ook aan scholen, winkels, maatschappelijke voorzieningen en woningbouw.

6 (4) Heembouw Architecten
Roelofarendsveen, Berkel en Rodenrijs en Breda
133.000 m²
Het bureau is onderdeel van bouwbedrijf Heembouw, waardoor ontwerp en uitvoering bij één partij liggen. In 2023 is het bedrijf gestart met de Ruud van Berkel Award om talent de kans te geven ideeën uit te werken. De eerste winnaar was Renee Scheepers.

7 (–) Pepers Architecten
Helmond
97.000 m²
Pepers Architecten bestaat al 35 jaar. Het bureau werkt vanuit Helmond aan voornamelijk projecten in de logistieke sector.

8 (–) Unibouw
Gemert
84.500 m²
Unibouw levert met 16 medewerkers full-service oplossingen, van analyse en financiering tot bouw. Het bedrijf werkt voornamelijk in de logistiek en productie.

9 (5) Mulderblauw Architecten
Leidschendam
81.000 m²
Dit jaar leverde Mulderblauw een stuk minder distributiecentra op dan in eerdere jaren. Verder werkt het bureau ook nog in de hotelmarkt. Zie daarvoor de top-25.

10 (–) RoosRos
Oud-Beijerland, Goes
73.000 m²
RoosRos werkt vanuit respectvol rentmeesterschap aan allerlei projecten. Dit zie je terug in de ingetogen architectuur. RoosRos staat op de tiende plek van de top-25.