Terugkeer naar kantoor is meestal experiment

Weinig bedrijven hebben concrete plannen klaarliggen hoe hun werknemers terug moeten keren naar kantoor na Covid-19.  

Slechts 7% van de bedrijven heeft concreet plan voor terugkeer naar kantoor, 14% van de bedrijven heeft helemaal geen plan. Dit is het gevolg van aanhoudende onzekerheid over de wereldwijde pandemie. Flexibiliteit is de eerste prioriteit bij het ontwikkelen van een toekomstige werkplekstrategie, gevolgd door de werkplekkeuze van medewerkers en de impact op de bedrijfscultuur. Sinds febriuari dit jaar keren steeds meer Nederlanders weer terug naar kantoor.

Sinds februari dit jaar keren steeds meer Nederlanders terug naar kantoor en steeds meer specialisten buigen zich over dit onderwerp.

Bij hun zoektocht naar het ideale kantoorportfolio - bijvoorbeeld met de juiste mix van flexplekoplossingen en de eigen vaste kantoorruimte - kiezen steeds meer bedrijven voor proactief 'testen en leren'. Het is een aantal van de belangrijkste conclusies van het kwalitatieve onderzoek 'ACT2', dat werd gehouden onder 75 Europese vastgoedmanagers in de techsector, de financiële en juridische sector en de farmaceutische industrie en wordt gepresenteerd door werkplekexperts The Instant Group en MYSS.

The Instant Group richtte in maart 2020 de Agile CRE ThinkTank (ACT) op, waarbij decision makers op het gebied van vastgoed samenkomen om inzichten en ervaringen te delen en best practices rond onroerend goed te verkennen en ontwikkelen in het licht van de wereldwijde pandemie. Onlangs is de tweede ronde interviews - ACT2 - afgerond.

De meeste bedrijven zijn onzeker over hoe hun werkplekportfolio eruit moet komen te zien. In eerste instantie zorgde dat voor een afwachtende houding, maar steeds meer partijen maken gebruik van het momentum en kiezen voor een proactieve 'test en leer' aanpak. Voor organisaties is dit bovendien een tijd om zich te concentreren op belangrijke thema's als duurzaamheid en welzijn.

Eelco Hoet, managing director van MYSS: "Veel vastgoedmanagers kiezen ervoor te experimenteren om te komen tot de beste oplossing op het gebied van werkplekken. Er is veel optimisme en ook het besef dat het anders en uiteindelijk beter kan dan in het recente verleden. Maar om dat te bereiken moet de markt - van verhuurders tot designers - meer mogelijkheden bieden om dit proces effectief te laten zijn. Een belangrijke vraag is: hoe interpreteer je de uitkomsten van testen en experimenteren en hoe voer je de nodige veranderingen vervolgens door? Bedrijven zijn daarbij niet ingericht om de noodzakelijke veranderingen zelf te implementeren of hebben lang geleden al besloten dit aan de markt over te laten. De traditionele oplossingen van vastgoedadviseurs volstaan echter niet meer om deze bedrijven te helpen."

Productiviteitsmetingen laten zien dat de overstap naar werken op afstand positief is verlopen. Toch signaleren veel van de ACT2-respondenten een gebrek aan energie in hun organisatie. Over de hele linie is 'Zoom-moeheid' een serieus probleem geworden en er is een groeiende behoefte om teams fysiek weer bij elkaar te brengen om de bedrijfscultuur te bevorderen en versterken.