Tekort van 100.000 woonzorgplekken ouderen dreigt

Om de groeiende groep ouderen met een zorgindicatie te kunnen huisveste, zijn er 110.000 extra plekken nodig in woonzorginstellingen, blijkt uit het onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Colliers over de zorgmarkt.

Er is volgens Colliers intensieve samenwerking nodig in de zorgsector om snel nieuwe locaties bij te bouwen. Nederland telt nu ruim 3.000 verpleeg- en verzorgingstehuizen en particuliere woonzorgcentra. Het aantal senioren op zoek naar een zorgwoning neemt de komende vijftien jaar met 66% toe. “Om deze gigantische toename in goede banen te leiden, zijn in totaal 5.000 locaties nodig in Nederland”, zegt Eric Annaert, directeur maatschappelijk vastgoed. “In veel regio’s wordt het dringen om een plekje te bemachtigen.”

Tekort aan zorgwerkers

De grootste uitdaging bij het openen van nieuwe locaties, is volgens de onderzoekers van Colliers het tekort aan zorgprofessionals. Om ouderen straks dezelfde zorg te kunnen bieden, zijn er 315.000 extra arbeidskrachten nodig. In de regio Amsterdam, Utrecht en Gooi- en Vechtstreek moet het aantal medewerkers zelfs verdubbelen om de vraag te kunnen opvangen.

Naast digitalisering en automatisering is het naar inzicht van Colliers een oplossing om zorgwerkers uit het buitenland te halen. ‘Zo werken in meerdere ziekenhuizen al verpleegkundigen uit bijvoorbeeld de Filipijnen. Ook het uitwisselen van medewerkers tussen locaties of het samenvoegen van kleinere regionale vestigingen kan verlichting bieden’.

Aantrekkelijkste plekken

In de regio’s Friesland, Zwolle en Zuid-West Gelderland liggen de beste kansen om succesvol meer zorgwoningen te bouwen, zo blijkt uit het onderzoek. Hier komen veel ouderen bij met een zorgindicatie en tegelijkertijd is er een beperkt personeelstekort. In elk gebied zijn zo’n 80 tot 100 nieuwe locaties nodig voor de huisvesting van ongeveer 5.000 senioren. Ook Groningen, Flevoland en Zuid-Holland Zuid hebben een redelijk gunstige uitgangspositie als het gaat om het aantrekken van nieuwe medewerkers. Per regio moeten er ongeveer 60 locaties bijkomen.

Gereduceerde grondprijs

Om nieuwe woonzorglocaties financieel haalbaar te maken, is het volgens Colliers cruciaal dat iedereen in de zorgketen samen optrekt. ‘Zo kunnen gemeenten een gereduceerde grondprijs vragen en in nieuwe woonwijken vooraf zorggebieden aanwijzen, zorginstellingen kiezen voor een efficiënt gebouw en vastgoedinvesteerders genoegen nemen met een lager rendement’.

“De rijksoverheid kan de bouw daarnaast versnellen door de zogenoemde NHC-vergoeding locatieafhankelijk te maken. Dit helpt om een haalbare businesscase voor elkaar te krijgen in gebieden waar de prijzen over het algemeen hoog zijn zoals de Randstad”, besluit Eric Annaert.