TVHG moet ondanks corona 100% huur betalen

Hoteloperator TVHG, onderdeel van de Westmont Hospitality Group, moet gewoon 100% van de huur blijven betalen, ondanks de corona-pandemie.

Dat bepaalde de Amsterdamse voorzieningenrechter gisteren in een zaak die door TVHG als huurder was aangespannen tegen belegger FS NL Property 2 BV (onderdeel van de First Sponsor Group). David van Dijk van Greenberg Traurig, LLP, stond First Sponsor bij. Door deze uitspraak is het niet langer een automatisme dat rechters in voorlopige voorzieningen huurders toestaan om 50% van de huur op te schorten in verband met de coronasituatie.

TVHG exploiteert in Amsterdam Zuid-Oost twee hotels, een Holiday Inn en een Holiday Inn Express. TVHG had 45% huuropschorting gevorderd. Dat werd door de rechter afgewezen omdat de vordering volgens de rechter niet spoedeisend was, en omdat het volgens de rechter nog bepaald niet zeker is hoe een bodemrechter de zaak zal beoordelen.

David van Dijk, advocaat van First Sponsor: ‘We zijn uiteraard tevreden met deze uitspraak. Het is goed om te zien dat rechters per zaak heel kritisch kijken wat fair en juridisch passend is, en dus niet automatisch eerdere uitspraken in andere zaken volgen. Iedere zaak staat op zichzelf en verdient een eigen zelfstandige beoordeling. In deze zaak speelden er verschillende bijzondere aspecten, waardoor TVHG volgens de rechter geen recht had op huuropschorting.’

Eerder wist van Dijk 50% huuropschorting te bewerkstelligen voor Swissotel. In het komende magazine van PropertyNL legt hij uit wat volgens hem de verschillen tussen beide zaken zijn.