Strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda wordt geveild

De voormalige strokartonfabriek De Toekomst in te Scheemda (Oost-Groningen) wordt op 23 november via een executieveiling verkocht.

De eigenaar van het monumentale fabriekcomplex, bouwbedrijf Simon Benus uit Stadskanaal, werd in 2014 failliet verklaard. Na de doorstart bleef De Toekomst achter in de failliete boedel. Het terrein is 23 hectare groot.

In de gebouwen zouden onder meer een watereducatiecentrum, museum, ontmoetingsruimte, evenementenhal en horecavoorzieningen worden ondergebracht. Ook een uitkijktoren, marktterrein, evenemententerrein, verblijfsaccommodatie en amfitheater werden als mogelijkheid genoemd.

De voormalige strokartonfabriek, gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw, verpauperde na de sluiting in 1968 enorm. De tweede naastgelegen fabriek, De Toekomst I, moest zelfs worden afgebroken in 2005. De Toekomst II is bijna een exacte kopie hiervan. Dit pand werd in 1996 een Rijksmonument. In 2007 kwam het in bezit van Simon Benus Vastgoed. In 2009 jaar startte Simon Benus Bouw een groot restauratie- en herstelproject aan het fabrieksgebouw. Het Rijk had hiervoor € 4 mln subsidie beschikbaar gesteld.

De online veiling verloopt via BOG-Auctions. Kooistra Feenstra is betrokken als makelaar en DLA Piper als juridisch adviseur. Het is ook mogelijk tot en met 8 november een onderhands bod uit te brengen.