Street gaat Champs Élysées voorbij op wereldranglijst duurste winkelstraten

Stijgende huurprijzen van winkelvastgoed hebben ervoor gezorgd dat New Bond Street in Londen de op twee na duurste winkelstraat ter wereld is geworden.

De eerste en tweede plaats blijven ongewijzigd met respectievelijk Upper 5th Avenue in New York en Causeway Bay in Hong Kong. Amsterdam staat met de Kalverstraat op de 16e positie in de wereldwijde ranking. Dit blijkt uit de 29e editie van het jaarlijkse rapport Main Streets Across the World van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield waarin 451 exclusieve winkelstraten in 68 landen zijn gevolgd en gerangschikt op tophuurprijzen op basis van eigen data van Cushman & Wakefield.

Upper 5th Avenue blijft wereldwijd de duurste winkelstraat met jaarlijkse huurprijzen van gemiddeld € 28.262 per m² per jaar, terwijl Causeway Bay in Hong Kong de tweede plaats behoudt, ondanks een daling in de huurprijzen van gemiddeld 4,7% tot € 25.673 per m². New Bond Street in Londen steeg naar de derde positie op de ranglijst als gevolg van een stijging van ruim 37% in 2016 tot € 16.200 per m².

Aanhoudend sterke vraag
De stijging ten opzichte van andere topwinkelstraten in de wereld onderstreept de kracht van het winkelvastgoedaanbod in Londen en de aanhoudend sterke vraag naar prime winkelvastgoed in het Londense West End. De Via Montenapoleone in Milaan, waar de huren over 2016 12,5 % stegen tot € 13.500 per m², staat vierde. Ondanks onveranderde huurprijzen daalde de Avenue des Champs Élysées in Parijs naar de vijfde plaats met een gemiddelde huurprijs van € 13.255 per m².

Dynamiek en levendigheid
Arjen Boesveldt, head of retail Cushman & Wakefield Nederland: "De retailsector heeft de laatste tijd nogal eens te maken met negatieve berichtgeving terwijl wij vooral veel dynamiek en levendigheid zien in retail. Juist ook door technologische ontwikkelingen die vernieuwingen brengen in combinatie met demografische veranderingen die grote steden steeds belangrijker maken. Dat geldt wereldwijd, maar ook in Nederland is het profiel en de ligging van winkelstraten cruciaal.
De fysieke winkels moeten een unieke ervaring bieden gecombineerd met een online platform dat hier naadloos op aansluit om de beoogde klantbeleving compleet te maken. De topstraten in Nederland waar vooral internationale retailers zich vestigen, zijn naast de Kalverstraat en de PC Hooftstraat in Amsterdam ook de Lijnbaan in Rotterdam, de Spuistraat in Den Haag en de Lange Elisabethstraat in Utrecht.”

Huurprijzen met 37,5% gestegen
De belangrijkste winkelstraten van Londen behoren inmiddels tot de meest gewilde en duurste winkelstraten ter wereld, zoals New Bond Street waar huurprijzen met 37,5% zijn gestegen naar € 16.200 per m². Hoewel de activiteit op de Londense retailmarkt even afnam na het EU-referendum was er begin 2017 een heropleving van het aantal transacties. In Parijs stond de vraag naar prestigieuze locaties zoals de Avenue des Champs Élysées, Avenue Montaigne en Rue Saint Honore enigszins onder druk door de politieke onzekerheid in het land in de aanloop naar de Franse verkiezingen. Echter, de beste winkellocaties in deze stad profiteerden van de internationale groei van het toerisme.

Herstel zet door
Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield Nederland: "Hoewel er zeker in retail nog steeds uitdagingen en onzekerheden zijn, is het herstel in Europa goed en verwachten wij dat dit ook in 2018 verder door zal zetten. Toplocaties hebben en houden een voorsprong in het aantrekken van sterke, innovatieve premium brands en de aanhoudende stijging van het toerisme is zeker ook een belangrijke factor in de stijging van de winkelhuurprijzen. In Nederland geldt dat vooral voor Amsterdam en in toenemende mate ook voor Rotterdam, Utrecht en Den Haag. In internationaal perspectief zien we dat Amsterdam een plaatsje gestegen is op de ranking naar positie zestien."