Stivad start proef met openbare transacties

De database met vastgoedtransacties van STIVAD (stichting Vastgoeddata) is uitgebreid met vastgoedtransacties afkomstig uit openbare bronnen.

Tot nu toe bevatte de database alleen informatie over transacties van deelnemers en hun tegenpartijen. Een groot aantal institutionele vastgoedbeleggers en woningcorporaties in Nederland is deelnemer in Stivad.

Doel van het toevoegen van informatie over transacties uit openbare bronnen is aangesloten partijen een compleet overzicht te geven van ontwikkelingen in de Nederlandse vastgoedmarkt. De database wordt daartoe verrijkt met gegevens over vastgoedtransacties tussen rechtspersonen. Transacties worden toegevoegd met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020.

De gegevens van openbare transacties worden geleverd door research- en data-expert Petra Kooijman. Zij identificeert de transacties, checkt essentiële gegevens in het Kadaster als koopsom en betrokken partijen, controleert metrages in de Basisadministratie Gebouwen (BAG) en haalt informatie over energielabels op bij Milieu Centraal. Marktpartijen leveren haar zo mogelijk ook informatie over huurders. Kooijman gaf ruim tien jaar leiding aan de researchafdeling van de vastgoedvaktitel PropertyNL. Daarvoor werkte zij tien jaar in dezelfde rol bij branchegenoot Vastgoedmarkt.

Over Stivad
Stivad is een onafhankelijk non-profit platform voor het veilig delen van data binnen de vastgoedsector. Aansluiting biedt deelnemende partijen een voor iedereen zichtbaar bewijs van volledige openheid en transparantie. Naast de beleggingstransactiedatabase beheert Stivad ook de Footfall Index Netherlands (FIN).