Stijging in vastgoedbeleggingen zet door

AMSTERDAM - De vorig jaar ingezette stijging van beleggingen in Nederlands vastgoed heeft zich het eerste halfjaar van 2014 voortgezet.

AMSTERDAM - De vorig jaar ingezette stijging van beleggingen in Nederlands vastgoed heeft zich het eerste halfjaar van 2014 voortgezet.

Alle vastgoedsegmenten lieten een forse stijging in geïnvesteerd volume zien, al is kantoorruimte nog steeds het meest in trek met 30% van het totaal geïnvesteerde vermogen. Dit blijkt uit het Investment Market Report Nederland H1 2014 van Colliers International.

In het eerste halfjaar van 2014 werd met € 3,9 mrd het hoogste beleggingsvolume sinds 2009 bereikt in Nederland. Gezien de nog altijd moeizame gebruikersmarkten een opvallend gegeven. Slechts een derde van de beleggingen in Nederlands vastgoed komt van Nederlandse partijen. Ter vergelijking, in 2013 waren Nederlandse beleggers nog goed voor 57% van het totaal. Duitse en Angelsaksische investeerders waren tot op heden zeer actief in Nederland.

De buitenlandse interesse is vooral ontstaan door de almaar stijgende vastgoedprijzen in prime markets zoals Londen en Parijs. Nederlands commercieel vastgoed wordt over het algemeen gezien als goed geprijsd binnen een stabiele economie. De aanvangsrendementen liggen hier dan ook op een hoger niveau dan in veel andere West-Europese landen.

Op de woningmarkt heerste er nog een relatieve stilte voor de storm in het eerste halfjaar van 2014. De grootste transactie op de woningmarkt was de aankoop van 1534 woningen door Roundhill Capital voor € 180 mln. Grote verkopen van corporaties, mogelijk gemaakt door de circulaire Blok, bleven nog uit in het eerste half jaar van 2014. De vorige week bekend gemaakte verkoop van 5500 woningen van Vestia aan de Duitse belegger Patrizia, waarmee een bedrag van circa € 577 mln is gemoeid, is de eerste van dergelijke grote portfoliotransacties. Ook op de kantorenmarkt is de tweede helft van 2014 goed begonnen met een grote portfolioaankoop (€ 385 mln) van Lone Star medio juli. Deze start en de verhoogde interesse belooft veel goeds voor de rest van het jaar.