StiVAD: beleggers lijken weer te gaan bewegen

Een meerderheid van institutionele beleggers verwacht in de tweede helft van 2024 een brutoaanvangsrendement (BAR) voor nieuwbouwwoningen vrij op naam tussen 4% en 4,5%, zo blijkt uit de halfjaarlijkse Marktmonitor Woningen van StiVAD, een peiling onder zes grote Nederlandse institutionele woningbeleggers.

Twee van hen verwachten een hoger rendement: tussen 4,5% en 5%. Over heel 2024 zijn beleggers unaniem positief over de waardeontwikkeling van hun woningportefeuilles. Aanleiding is de grotere rust op de financiële markten, duidelijkheid in het overheidsbeleid, daling van de rente en aanhoudende woningschaarste. Daarnaast wordt de toezegging van bijvoorbeeld het ABP om € 10 mrd in Nederlandse woningen te zullen investeren positief gewaardeerd. “Beleggers lijken weer te gaan bewegen”, aldus één van de respondenten. Ook voorzien de meeste beleggers een stijging van de leegwaarden van hun woningen.

Een derde van de deelnemende beleggers zegt recent overeenkomsten voor nieuwbouwwoningen te hebben uitgesteld of opgezegd. De vragenlijst werd beantwoord door zes grote institutionele beleggers aangesloten bij StiVAD met woningportefeuilles met een waarde onder €2 mrd (1), tussen €2 en €4 mrd (3) en meer dan € 4 mrd (2). De uitkomst van de jongste enquête komt overeen met de antwoorden die beleggers gaven in het voorjaar van 2023. Ook toen voorzag een meerderheid van de woninginvesteerders een brutoaanvangsrendement voor nieuwbouwwoningen tussen 4% en 4,5%. Toen waren woningbeleggers echter negatief gestemd over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Nu is de situatie andersom en zien beleggers juist redenen voor groter optimisme.

img
Redacteur
Profiel