Sterke fondsrendementen voor Altera Vastgoed in 2021

Vastgoedbelegger Altera Vastgoed heeft in 2021 sterke rendementen gerealiseerd op haar woning- en winkelportefeuille. Daarnaast heeft Altera haar aandeelhoudersbestand verder kunnen verbreden door nieuw kapitaal van beleggers uit Nederland, Duitsland en Italië.

In totaal is er door bestaande en nieuwe aandeelhouders ruim €279 mln aan kapitaal gecommitteerd. Hiervan is ruim €72 mln in 2021 geëffectueerd.

Winkels
De winkelportefeuille behaalde een totaal fondsrendement van 5,1% en het aandeel van convenience vastgoed is gegroeid naar 84%. Het wijkwinkelcentrum Brouwhorst in Helmond en solitaire supermarkten in Lisse en Nijmegen zijn aangekocht en toegevoegd aan de portefeuille.

De comparison objecten in Breda, Haarlem, Apeldoorn en Uden en het specialty shopping centrum in Utrecht zijn verkocht.

Door het blijvend optimaliseren van bestaande objecten en gerichte aan- en verkopen zal de portefeuille ultimo 2022, in lijn met de strategie, hoofdzakelijk bestaan uit convenience centra en solitaire supermarkten.

Woningen
De woningportefeuille behaalde een totaal fondsrendement van 15,2%. De jonge duurzame woningportefeuille groeit met de in aanbouw of in voorbereiding zijnde nieuwbouwwoningen de aankomende jaren naar bijna 7.000 woningen. Van de woningen valt 70% in het betaalbare huursegment. Namens onze aandeelhouders hebben we onder meer woningen in Tilburg (De Bankier) en Den Haag (De Vroon) aangekocht.

In totaal zijn er 703 woningen (deel daarvan in het middeldure huursegment) opgeleverd. Het betreft woningen in Rotterdam (De Groene Kaap en Nesselande), Uithoorn (Legmeer) en Den Haag (Zuiderduinen, Kop van Laak, Vijverhof en The Ambassador).

Jaap van der Bijl, CEO Altera: ‘Wij zijn trots dat wij in deze bijzondere periode wederom goede rendementen hebben kunnen realiseren. Onze jonge duurzame woningportefeuille is gericht op een gestage groei met een geografische focus op de Randstad en de aangrenzende woongebieden voor de verschillende doelgroepen. Onze winkelportefeuille, gericht op food & convenience, is een belegging die vooral zeer goed past bij institutionele beleggers: een hoger direct rendement, duurzaam en minder gevoelig voor e-commerce en conjunctuurgolven. De pandemie heeft ons bevestigd in de juistheid van die keuze, waarbij de essentiële winkels de gehele periode open zijn gebleven. Met het vertrouwen en het extra kapitaal van onze aandeelhouders kunnen we dit verder realiseren.’