Sterk eerste kwartaal vastgoedbeleggingen ondanks oplopende rente en inflatie

Volgens CBRE werd er in het eerste kwartaal van 2022 voor € 3,5 mrd in vastgoed belegd. 

Het beleggingsvolume voor logistiek vastgoed kwam uit op ruim € 1,3 mrd, een nieuw record. 38% van het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal vond zijn weg naar de logistieke sector. Dit constateert CBRE Nederland, onderdeel van het beursgenoteerde CBRE Group, 's adviesbureau voor vastgoed, op basis van de eerste kwartaalcijfers van 2022.

Volgens CBRE blijft de vraag naar logistieke beleggingen onverminderd groot mede vanwege de verwachte structurele groei van online aankopen. Dat, gecombineerd met de schaarste aan ontwikkellocaties, maakt dat beleggers rekening houden met bovenmatige huurgroei van logistieke ruimtes.

CBRE stelt dat de vraag naar winkelvastgoed weer toeneemt. In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor € 373 mln in winkelvastgoed belegd. Dat is meer dan een verdrievoudiging van het volume ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De interessante risico/rendementsverhouding trekt zowel particuliere investeerders als specialistische retail-beleggers en beleggende ontwikkelaars.

De kantorensector die van oudsher de meeste beleggersinteresse kende, kent dit jaar een langzame start, aldus CBRE. Het beleggingsvolume voor kantoren bedraagt in het eerste kwartaal ruim € 605 mln. Gedurende de rest van het jaar komen er nog relatief veel kantoorbeleggingen naar de markt, waar veel vraag naar is.

Volgens CBRE blijft er sprake van een hoge vraag naar investering op de woningmarkt. In totaal lag het beleggingsvolume op € 940 mln. Net als afgelopen jaar werd 80% geïnvesteerd in nieuwbouwontwikkelingen. Mede door deze investeringen worden er weer ruim 2500 nieuwe huurwoningen ontwikkeld in de strijd tegen het woningtekort. Deze investeringen werden voor het eerst voor meer dan de helft door buitenlandse investeerders gedaan.

Tot op heden volgt het beleggingsvolume aan de verwachting van CBRE, ondanks de stijgende inflatie en rentestijging. Voor de rest van het jaar wordt er meer onzekerheid verwacht bij beleggingsproducten die in grotere mate afhankelijk zijn van financiering, net als bij nieuwbouwproducten die te maken krijgen met aanzienlijk hogere bouw- en financieringskosten. CBRE verwacht dat partijen met veel liquiditeit juist versneld vastgoed willen aankopen, om (een deel) van de hogere inflatie te compenseren in hun huurstromen.