Start bouw van 310 woningen op Struijckenkade in Amsterdam-Slotermeer

De buurt rondom de Struijckenkade in Amsterdam Nieuw-West wordt helemaal vernieuwd door de bouw van 310 woningen, waarvan de bouw nu is gestart.

Er zijn 110 huizen gesloopt die plaats maken voor 160 woningen van Rochdale (aannemer: Dura Vermeer) en 150 van Stadgenoot (aannemer: Thunnissen Bouw uit Heemstede). Het is de nieuwbouw van Rochdale die nu is gestart. De eerste woningen worden najaar 2026 opgeleverd. Stadgenoot begint in september 2025.

De nieuwbouw bestaat uit een gevarieerd programma van woningen met één tot maximaal vijf kamers. Zo worden verschillende doelgroepen bediend en ontstaat een buurt met een gevarieerde bevolkingssamenstelling. Ten opzichte van de huizen die er stonden, krijgt de woningvoorraad veel extra kwaliteit.

Verdichting

Er is een plan gemaakt met méér woonruimte en oog voor de belangen van omwonenden. De ‘verdichting’ is onder meer van belang voor de herhuisvesting van bewoners elders in Nieuw-West, die (tijdelijk) andere woonruimte zoeken omdat hun woning wordt gerenoveerd of gesloopt om ruimte te maken voor (meer) nieuwbouw. De nieuwbouw werd bijna twee bijna twee jaar opgehouden doordat gemeentelijke vergunningprocedures tergend traag verliepen.

Eric Nagengast, directeur Vastgoed Rochdale: ‘Ik zal niet in detail treden, maar het was frustrerend dat het allemaal zo lang heeft geduurd voordat de nodige vergunningen rond waren. De herhuisvesting van bewoners uit de naastgelegen Van Deysselbuurt werd hierdoor bijvoorbeeld flink vertraagd. We zijn opgelucht dat het nu eindelijk zo ver is en danken Dura Vermeer voor hun engelengeduld.’  

Gevarieerd woningaanbod

Van de 160 woningen die Rochdale bouwt, zijn er 104 sociale huur en 56 middenhuur. Ze worden verdeeld over twee huizenblokken van 80 woningen elk. Stadgenoot volgt met twee blokken van in totaal 150 woningen (76 sociale huur, 74 middenhuur).  Het totale programma is daarmee vier huizenblokken met totaal 310 woningen: 180 sociale huur en 130 middenhuur. De toevoeging van middenhuurwoningen draagt bij aan de ambitie om een gevarieerder woningaanbod in Slotermeer te krijgen.

De vier woonblokken die worden gerealiseerd vormen een samenhangend geheel. Alle appartementen krijgen een eigen buitenruimte, elk gebouw heeft een gemeenschappelijke tuin. De bebouwing aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan blijft lager, zodat de nieuwbouw goed in de omgeving past en geen ‘schaduwhinder’ veroorzaakt. Via een wandelroute en een nieuwe voetgangersbrug krijgt de bestaande buurt een natuurlijke verbinding met het Eendrachtspark.

Huurbevriezing

Dat de nieuwbouw hier nu van start gaat, is goed nieuws. Maar tegelijkertijd pakken er donkere wolken samen boven de bouwplannen van Rochdale.

Eric Nagengast is bezorgd over de gevolgen van de huurbevriezing die de regeringspartijen willen doorvoeren: ‘De ontwikkeling in deze buurt is exemplarisch voor wat we samen met onze collega-corporaties aan het doen zijn in heel Nieuw-West: het grootste stadsdeel van Amsterdam wordt verdicht, gerenoveerd en verduurzaamd. We hopen dat we dit kunnen blíjven doen, maar de huurbevriezingsplannen leggen een bom onder de plannen die we hebben gemaakt om de kwaliteit en leefbaarheid van de naoorlogse buurten structureel te verbeteren.’

 

 

Laatste nieuws

Evenementen