Sens levert Legoland Discovery Centre en horeca op

Op het terrein van het voormalig kuuroord Vitalizee te Scheveningen levert Sens real estate vandaag het Legoland Discovery Centre (LDC) en de diverse horeca op.

Aannemer Stebru is in december 2017 met de bouw begonnen en is 15 maanden bezig geweest op deze uitdagende locatie. Met de oplevering komt de opening van het eerste LDC in Nederland weer een stap dichterbij. Het ontwerp van Filip Mens bevat naast een Legoland Discovery Centre, ook enkele aantrekkelijke ruimten voor horeca.

Moeder Merlin
Al in 2012 gaf Merlin te kennen graag een LDC te realiseren in Den Haag. Merlin is het moederbedrijf van de Legoland Discovery Centres en heeft daarnaast ook vele andere stadsattracties in Nederland, zoals Madame Tussaud en Sea Life. Al snel raakte Sens real estate betrokken in de planvorming. In 2013 is het project tijdelijk stil komen te liggen door een gewijzigde koers binnen Merlin, waarbij de focus enkele jaren op nieuwe attracties in Azië lag.

In 2016 is het project weer actueel geworden en is er begonnen met de verdere uitwerking van het ontwerp onder regie van Sens real estate. Verder betrokken bij het project zijn Filip Mens als architect, Bureau Broersma als constructeur, DPMG als installatieadviseur, Bureau Veldweg als brandveiligheidsadviseur en Stebru als uitvoerend aannemer. Eind 2017 is begonnen met de sloop van de oudbouw en de realisatie van de nieuwbouw.

Merlin en de horecaondernemers gaan nu verder met de inbouw. De opening van Legoland Discovery Centre Scheveningen is gepland in 2020.

Onder de grond
Ondanks dat het totaalmetrage van de nieuwbouw bijna 6000 m² verhuurbaar vloeroppervlak bevat, is het grootste deel niet zichtbaar op maaiveld. Gezien de beperkte beschikbare ruimte op boulevardniveau was een LDC alleen mogelijk onder de grond. Het Legoland Discovery Centre is daarom in de boulevard verwerkt en behelst een oppervlak van 3000 m².

Het was niet zomaar mogelijk om te graven op deze locatie. Enerzijds fungeert de boulevard als zeewering, anderzijds staat er bestaande bebouwing achter het bouwterrein. Daarom is bij dit project allereerst een waterkerende CSM-wand gemaakt rondom de contouren van de kelderbak om zo de achterliggende bebouwing niet in gevaar te brengen en om zo de stabiliteit van de zeewering te garanderen.

Een in het oog springend element is de gebogen glazen gevel, zodat mensen die op de boulevard lopen als het ware om het gebouw heen kijken richting het Kurhaus. Andersom geldt dat men door de ronde vormen vanaf de achterkant van het gebouw ook sneller langs het gebouw naar de zee kijkt. Het creëert één gevel, in plaats van een voorgevel en een zijgevel.

Landelijke trekker
Met de oplevering van dit project beoogt Sens een bijdrage te leveren aan de revitalisatie van Scheveningen. Legoland Discovery Centre en de diverse horeca worden een landelijke trekker, hetgeen de levendigheid op dit stuk boulevard ten goede komt. Doordat deze ontwikkeling heeft plaatsgevonden op een van de drukste en meest complexe gedeeltes van de boulevard, is Sens vanaf het begin van het proces actief geweest in de communicatie met de omgeving. Sens hoopt dan ook dat met de komst van het Legoland Discovery Centre nog verder in de boulevard wordt geïnvesteerd.