Schuldeisers willen eigenaar worden van Hema

Schuldeisers van Hema willen het bedrijf overnemen van Marcel Boekhoorn.

In ruil voor de overname willen zij € 300 mln aan schulden van de warenhuisketen kwijtschelden, zo meldt onder meer het Financieele Dagblad. Mocht het plan doorgaan, dan raakt zakenman Marcel Boekhoorn het bedrijf kwijt. Hij is sinds het najaar van 2018 eigenaar van Hema.

Het bedrijf kampt met een torenhoge schuldenlast na de overname in 2007 door de Britse investeerder Lion. Boekhoorn beloofde in 2018 de schulden drastisch te verlagen, maar daarvan is tot op heden nauwelijks sprake geweest. Wel verkocht Hema zestien winkelpanden aan Jumbo. Ook wordt al langer geprobeerd de Hema-bakkerijen te verkopen. De uitbraak van Covind-19 heeft de positie van het warenhuis verder aangetast. Buitenlandse winkels waren wekenlang gesloten en ook de Nederlandse filialen zagen hun omzet inzakken.

De schuldeisers achter het plan, diverse fondsen en Angelsaksische hedgefondsen, hebben in totaal € 600 mln aan het bedrijf geleend. Zij vrezen dat de schuldenlast zo hoog is, dat van terugbetaling van de leningen geen sprake zal zijn. Binnen enkele weken moet het plan rond zijn. Half juni moet Boekhoorn een achtergestelde lening van € 50 mln aflossen. Als dat mislukt, dan vrezen de schuldeisers dat de Hema in een negatieve spiraal belandt.

img
Redacteur
Profiel