Savills: techsector nog steeds bescheiden in Rotterdam

De ict-sector in Rotterdam groeit flink, maar nog altijd is het leeuwendeel van de kantoorgeruikers gerelateerd aan aan de haven en zakelijke dienstverlening.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport City Special Rotterdam 2021 van Savills.

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Rotterdam is de tweede kantorenmarkt van Nederland. Kantorengebruikers zijn van oudsher sterk gerelateerd aan de haven en zakelijke dienstverlening. De verbreding van de economie door de groei van de ICT sector zorgt ervoor dat deze traditionele schets van Rotterdam niet meer klopt. Dit zie je terug in de Rotterdamse kantoorgebruikersmarkt. Het aandeel ICT verdubbelde tussen 2015 en 2020, al maakt het nog steeds een bescheiden onderdeel uit van de totale gebruikersmarkt (10%).”

De ICT sector verdubbelde in aandeel tussen 2015 en 2020. Youwe Concept, LiveChat Service, eServiceware.com en Quyntess, Capptions zijn voorbeelden van ICT ondernemingen die in 2020 kantoorruimte huurden. Ook in 2021YTD (7,8%) maakt ICT nog een bescheiden onderdeel uit van de totale opname. De reden hiervoor is dat deze ondernemingen over het algemeen in een startende fase zijn en overwegend niet meer dan 1000 m² kantoorruimte nodig hebben.