Regiospecial: ‘Vertrouwen kwam vrij snel weer terug’

In de regiospecial Utrecht/Gooi en Vechtstreek een interview met Flip van Overhagen, Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 23 april 2021

‘We hebben best een spannend jaar achter de rug. De paniekreacties bij klanten na de eerste persconferentie van premier Rutte wekten bij ons verbazing op, maar we schrokken ook. Het sentiment in de markt was tot aan die dag positief, maar dat sloeg in een keer volledig om. Iedereen hield zich stil. Beleggers wachtten af wat de markten en de prijzen zouden gaan doen, bedrijven bleven zitten waar ze zaten.

Maart en april waren dan ook erg rustig, daarna begon het MKB weer te bewegen. De angst vloeide weg bij bedrijven weg toen het eerste stof was neergedaald. Er kwamen weer transacties voor kleine en iets grotere ondernemingen die 100, 200 of 300 m² wilden huren. Die positieve trend heeft zich gedurende het jaar verder ontwikkeld. Corporates waren daarentegen een stuk afwachtender.

Dat het vertrouwen vrij snel weer terugkwam, heeft denk ik ook te maken met het soort crisis waar we in terecht zijn gekomen. Het is een gezondheidscrisis en geen financiële crisis, waar een systeemfout aan ten grondslag lag.

Ik merk in Utrecht en omstreken dat de thuiswerktrend al lijkt om te keren. Voor het delen van creativiteit, om te leren en voor de sociale aspecten moet je toch allemaal minstens een paar dagen per week naar kantoor. Waren het voor corona vooral jongeren die om meer flexibiliteit vroegen en af en toe in een koffietent wilden werken, nu zijn het juist de oudere werknemers. De jonkies willen naar kantoor, omdat ze de reuring en binding met het bedrijf missen.

De grote vraag is nu wat het Rijksvastgoedbedrijf en de corporates de komende tijd gaan doen, en bijvoorbeeld de consultants. Kunnen die hun mensen straks nog op locatie bij de klant laten werken of moeten ze hen zelf huisvesten? Die kantoren zijn daar nu niet op berekend.

Gelukkig zit er nu weer veel in de pijplijn en zijn wij weer in de positie dat de bal op de stip ligt.’