Rechter: Fastned mag servicewinkels openen bij zijn oplaadstations

De rechtbank Den Haag vindt dat Fastned shops en toiletten mag realiseren bij haar oplaadstations.

Fastned is in een zaak hierover door de rechter in het gelijk gesteld in een zaak over het verstrekken van huurovereenkomsten voor een shop en toiletten bij Fastned stations. De rechtbank overweegt dat de Staat, als grondeigenaar van alle verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen, Fastned die voorzieningen niet mag weigeren.

Door dat wel te doen heeft de Staat in strijd gehandeld met de Europese Dienstenrichtlijn die de vrijheid van dienstverlening beschermt. Met deze uitspraak wordt het mogelijk om elektrische rijders bij snellaadstations langs de snelweg een shop en toiletten aan te bieden, net zoals dat gebruikelijk is bij benzinestations.

De uitspraak van de Rechtbank Den Haag d.d. 14 april betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf nu ook de benodigde huurovereenkomst moet verstrekken. Door dat eerder niet te doen heeft de Staat onrechtmatig gehandeld tegenover Fastned waardoor de Staat de schade van Fastned moet vergoeden.De Raad van State als hoogste bestuursrechter oordeelde in de uitspraak van 23 januari 2019 reeds dat het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat de benodigde vergunningen niet had mogen weigeren.